Супермутантът на коронавируса омикрон, открит само преди няколко дни в Република Южна Африка и Ботсуана, вече се разпространява в Европа и света въпреки мерките за спиране на полетите и затваряне на границите.

Великобритания връща маските и “червения списък” на рисковите държави, Европа и САЩ се затварят за пристигащи за поне 8 страни от Африка (РЮА, Ботсуана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави). Израел забрани изобщо чужденци да влизат на негова територия. Пристигащите от чужбина израелски граждани пък ще бъдат поставяни под задължителна карантина - ваксинираните за 3 дни, а неваксинираните - за 7. Тел Авив разпореди също отново да бъдат активирани приложенията за проследяване на контактите на заразените.

Според все още оскъдните данни новият щам съдържа поне 30 мутации на шиповия протеин и се предполага, че е по-заразен и от най-вирулентния до момента щам делта. Симптомите му също не са напълно ясни, но според южноафриканската лекарка, диагностицирала първите случаи, при него няма загуба на обоняние и вкус, нито тежки затруднения в дишането, но болните се оплаквали от смазваща умора и силни болки в мускулите. Заразено с новия щам дете на 6 г. пък имало висока температура и изключително учестен пулс.

Младите хора карат болестта сравнително леко, но вероятно новият щам ще удари тежко възрастните, обясни д-р Анджелика Кутзи.

Много бързо след идентифицирането на новия вариант започнаха да валят новини за неговото разпространение по света. Има предположения, че е тръгнал доста по-отдавна, но чак след като се появи предупреждение за опасността от него, започнаха да се правят по-обстойни изследвания и той да бъде откриван в различни държави.

В Европа вече го има във Великобритания, Германия, Чехия, Италия, Дания и Белгия. В Нидерландия се появи истински клъстер, след като в страната се приземиха 2 самолета с 600 души от Южна Африка и сред тях 61 се оказаха заразени с COVID-19. Впоследствие се изясни, че при 13 е открит омикрон. Появиха се случаи в Австралия, Хонконг, Израел.

Британското правителство обяви, че омикрон се предава и между напълно ваксинирани и че намалява с 40% ефикасността на ваксините. Според Лондон все още не е ясно колко защитени срещу него ще са имунизираните. Но експертите са убедени, че който има две дози, и особено хората с бустерна доза няма да боледуват тежко.

Според Лондон ваксина специално срещу Омикрон ще бъде създадена за не повече от 100 дни.

В кои държави вече го има

- Великобритания - 2 случая

- Германия - 2

- Чехия - 1

- Италия - 1

- Нидерландия - 13

- Дания - 2

- Белгия - 1

- Австрия - 1 (още непотвърден)

- Израел - 1

- Австралия - 2

- Хонконг - 1

- В Русия също вероятно има омикрон, донесен от туристи от Египет, предположи руски сенатор, на здравните власти го опровергаха.

- Република Южна Африка (РЮА) - 22

- Ботсвана - няма данни колко са случаите, но се твърди, че е открит първо при дипломати, пристигнали от чужбина.

 

T

TRANSLATE with x English

Arabic Hebrew Polish
Bulgarian Hindi Portuguese
Catalan Hmong Daw Romanian
Chinese Simplified Hungarian Russian
Chinese Traditional Indonesian Slovak
Czech Italian Slovenian
Danish Japanese Spanish
Dutch Klingon Swedish
English Korean Thai
Estonian Latvian Turkish
Finnish Lithuanian Ukrainian
French Malay Urdu
German Maltese Vietnamese
Greek Norwegian Welsh
Haitian Creole Persian

TRANSLATE with COPY THE URL BELOW

Back EMBED THE SNIPPET BELOW IN YOUR SITE Enable collaborative features and customize widget: Bing Webmaster Portal Back