РЗИ пращат сигнали за фалшиви сертификати на прокуратурите, каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев по Нова тв. Системата може да провери дали е истински сертификатът, ако е фалшифициран до степен да е измислен или нарисуван.

"Ако обаче и двете страни са се договорили, и той е вкаран в системата, издаденият сертификат е верен, но не е вярно, че сте имунизирани. Има начини за реакция, ние сме изпращали сигнали до прокуратурите. В момента текат проверки в Пловдивско, има сигнали от Ловеч и София. Всичко при нас го даваме на службите. Тези, които го правят, трябва да знаят, че контрол ще има и наказанията ще бъдат жестоки".

Има задържане на броя на настанените в болниците и в реанимации. Но  "в София винаги е натоварено, Габрово, Видин, Монтана, Пазарджик, Перник - натискът е там. Зависи всеки район в кой от стадиите е."

"Здравният сертификат може да се носи на хартия или като приложение. Заведенията, които са приели, че ще работят по този начин, първо трябва да гарантират, че и техния персонал е 100% ваксиниран или си е направил тест, или е преболедувал", обясни той. 

Според него в QR кода на сертификата никой не може да стигне до личните данни.

"Проверки ще има от външните контролни органи - полиция, агенцията по храните, но разчитаме на хората, които искат да работят без ограничения, да създадат необходимата организация", каза още доц. Кунчев. 

"Ако не повишим броя на имунизираните, ще има проблем с туристическия сезон. Ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се организира каквото и да е било", допълни Кунчев.