Мандарините утоляват жаждата по-добре от водата и са чудесен доставчик на витамини и микроелементи. Никой не се съмнява, че са полезни, и то много.

В тях обаче има и биохимични съединения, които вредят на хората с проблемно храносмилане и болки в стомаха и червата. Лекарите съветват да се избягва яденето на много мандарини при язва на стомаха или на дванадесетопръстника, както и при обострен гастрит и стомашни киселини.

Заради високото съдържание на захари в мандарините не ги препоръчват и за диабетици. Те са доста сладък плод заради многото въглехидрати в тях. Това значи, че са много калорични. С други думи, от прекаляване с мандарини може дори да се напълнее.

Тези ограничения обаче се отнасят само за голям брой мандарини, изядени наведнъж. В разумни количества може да ги яде всеки.

И алергичните не бива да прекаляват с мандарини. Тук е в сила ефектът на натрупването. От 1-2 плода няма да им стане нищо. Но ако ядат повече от 3-4 на ден, ще има алергична реакция.

На деца мандарини може да се дават, след като са навършили 12-15 месеца. Най-добре е това да става в първата половина на деня, за да може да се проследи алергична реакция, ако я има. И да я няма, една мандарина на ден за дете е предостатъчна.