Проучване разкри, че над половин милион британци пръскат за хазарт по 1000 евро месечно

За комарджиите по света има лоша новина – те са заплашени от ранна смърт. Такова е шокиращото заключение от пространно изследване на Оксфордския университет във Великобритания, където хазартът е взел тревожни размери, пише в. “Дейли мейл”.

Проучването – най-голямото досега - показва, че този порок има унищожителен ефект върху здравето на онези, които пръскат за комар повече, отколкото могат да си позволят.

Данните сочат, че над половин милион британци прахосват за вредния навик 900 паунда (1000 евро) месечно, а 200 000 пръскат над 2000 евро.

Дори и 90 евро на месец

за комар вкарват

във финансов капан,

е заключението на изследователския екип.

Комарджиите, които редовно харчат 30 на сто от доходите си за залагания, са изложени на 1/3 по-голяма вероятност да починат в рамките на 5 години в сравнение с онези, които не играят комар. При залагащите 10 на сто от прихода си този процент е 12, показва изследването. В Обединеното кралство се регистрира поне по едно самоубийство на ден, свързано с хазарта.

“Фактът, че има връзка между продължителността на живота и хазарта, особено за пристрастените, е потресаващ. Той показва, че е необходима бърза намеса на властите”, казва Наоми Мъгълтън, която ръководи оксфордския изследователски екип.

Според “Дейли мейл” резултатите от проучването ще засилят натиска за затягане на законите за хазартната индустрия – нещо, за което британският вестник отдавна работи чрез кампанията си “Стоп на хазарта хищник’.

Според бившия лидер на консерваторите Иън Дънкън Смит заключенията от изследването са “унищожителен удар по поведението на компаниите за комар - те ясно показват, че

“акулите” на залаганията

поощряват клиентите

с тази зависимост

да харчат повече”. Статистиката сочи, че комарджиите залагат повече и по-бързо не когато печелят, а когато губят, в отчаян стремеж да си върнат загубите.

През 2017 г. Крис Бруни, преуспяващ инженер, но пристрастен комарджия, се самоуби на 25 години. Той заложи 119 000 лири (113 000 евро) за пет дни. Вместо да закрие акаунта му, хазартната фирма Playtech го стимулира да продължи да залага, като го засипа с парични бонуси, последният от които - от 400 лири, часове преди да отнеме живота си.

Коментирайки оксфордското изследване, майка му Джудит се обади в пресслужбата на правителството в Лондон с призив да вземе мерки срещу подобни самоубийства от отчаяние. “Това важно проучване потвърждава факта, който отдавна знаем – че хора, въвлечени в разоряващ хазарт, умират без време или са с

разрушено здраве,

куп дългове и

разбити семейства

- казва г-жа Бруни от Шефилд. – Крис сега щеше да е жив, ако имаше ясни предупреждения, че този отровен продукт води до пристрастяване и смърт.” 

Британската комисия по хазарта установи, че Playtech е допуснала “сериозни системни нарушения” по отношение на социалната отговорност и борбата с прането на пари”. Изводът се отнася и за други фирми, печелещи от онлайн хазарт. Стюарт Кени, бивш шеф на компанията за залози Paddy Power, я напусна през 2016 г., защото не помагала на пристрастените.

“Проблемът придобива

тревожни размери,

сега всеки има

казино в дома си

24 часа”, казва той.

Изследването на Оксфордския университет анализира харчовете на 6,5 млн. англичани през 2018 г. на базата на анонимни данни от онлайн банкирането на Lloyds Bank. И установява, че над двама от петима британци са харчили пари за комар. Те са залагали веднъж седмично, а залозите им на година са били средно 1345 лири, или 112 лири на месец.

Само 1 процент комарджии, или 218 000 души, са пръснали месечно от 1800 лири нагоре. Така те

са изхарчили 58 на сто

от дохода си

в размер на 35-40 хиляди лири на година и едва ли са могли да покрият загубите. Резултатите са непълни, тъй като в тях не са включени залозите в брой и покупката на лотарийни билети от магазин.

Британската комисия по хазарта е изчислила, че броят на комарджиите с проблеми в страната е 400 000, включително 55 000 деца. Още 2 милиона са с риск да влязат в тази група. Много от тях едва покриват наемите и сметките си и са във финансов стрес – пропускат вноски по ипотеки, заеми и плащания по кредитни карти.

Резултатите от проучването излизат в момент, когато

британското

правителство готви

най-голямата реформа

на законите за хазарта от 15 г. Между предложенията е и това букмейкърите да се задължат да проверяват платежоспособността на клиентите.

Сред другите проекти са лимит на залозите за ден, седмица и месец, премахване на механизмите за зарибяване и ясни съобщения колко точно е спечелил или изгубил играчът и с колко пари разполага. Обмисля се забрана да се повишава скоростта на онлайн рулетките и ротативките.

Според бившия хазартен бос Стюарт Кени ограничаването на залозите за рискови играчи трябва да стане задължително, за да ги предпази от саморазрушение. Сегашните “доброволни лимити” само прикриват проблема. Той препоръчва правителството да не покровителства хазартната индустрия, а да въведе строги регулации, както направи с цигарите. Това ще е “горчив хап” за фирмите, занимаващи се с комар – те ще трябва

да жертват до 15%

от печалбите си,

за да направят бизнеса

по-малко пристрастяващ

Според проучването на екипа от Оксфорд две трети от залагащите във Великобритания харчат само около 36 лири на месец за хазарт. За тях това е забавление, приятна тръпка.

Но за други стотици хиляди, които чакат удара на живота си, комарът води до отчаяние. През 2019 г. британците са изхарчили на онлайн ротативки и рулетки 2,2 милиарда лири.