15°C   София
 

При финото пасиране се разрушава твърдата клетъчна стена, която иначе спира достъпа до ценния ликопен

Доматите са изключение от правилото, че целите плодове и зеленчуци са по-полезни от соковете, които приготвяме от тях.

Второто нещо, което вероятно изглежда странно, е, че в сезона на настинките доматеният сок е толкова подходящ за укрепване на здравето, колкото и цитрусовоте напитки.

Третата изненада е съобщение на немски учени от университета “Хохенхайм” в Щутгард, че

за най-добър ефект

доматеният сок не трябва

да се държи в хладилник

Според науката за растителните видове всъщност е плод и типичен представител на видовете, които могат да зреят и откъснати. И колкото по-добре узрели са, толкова по-полезни са.

Основният компонент на домата е водата, но той има слава на ценна храна благодарение на разтворените в него ликопен, витамин С, цинк, калий.

Ликопенът е растително багрило от голямата група каротеноиди, които придават на растенията жълтеникав до червеникав цвят.

От всички каротеноиди

ликопенът има най-голям

антиоксидантен потенциал

Веществото е синоним на естествен враг на свободните радикали, които са в основата на възпалителните процеси в клетката. В тази си роля е причислен към хранителните вещества с потенциал да защитават от рак.  

Още няколко компонента в пулпата и жълтеникавата течност със семената участват в антиоксидантния ефект на доматите под формата на нуклеотиди, полифеноли и флавоноиди.

Ценните съставки са

бронирани зад много

здрави клетъчни стени

и стават достъпни в пълна степен, когато доматите са механично раздробени до фина еднородна смес.

Следващото условие за извличане на най-полезното вещество в доматите е загряването. То подобрява условията за усвояване на ликопена чрез допълнително деструктиране на клетъчните стени.

След всичко това можем да се възползваме в пълна степен от ликопена, придобил популярност като натурално противораково вещество.

Няколко проучвания показват, че ежедневната консумация на домати и концентрати от тях увеличава устойчивостта на ДНК в белите кръвни клетки на “разкъсване” поради оксидативен стрес.

Съдържанието на ликопен в доматите обаче варира значително не само в зависимост от сорта и начина на отглеждане, а и от продукта.

Сокът, пюрето и кетчупът

от биодомати имот от 10

до 70 пъти повече ликопен

в сравнение със суровата доматена супа. 

Букетът от антиоксидантни вещества в доматения сок го правят много подходяща напитка при настинки и температурни състояния. При склонност към образуване на камъни в бъбреците обаче не трябва да се консумират твърде често поради високото съдържание на оксалова киселина в доматите. 

Доматите също могат да причинят кръстосани хранителни алергии и по тази причина е препоръчително да не се дават на деца под 1 г. с предразположение към хранителни непоносимости.

Ликопенът е топлоустойчив и в преработената си форма се запазва почти без загуба за целия срок на годност. Но доматите и доматеният сок не трябва да се съхраняват на под 5-6 градуса. Според биохимични тестове ликопенът губи своите най-полезни качества, когато е изложен на по-ниски температури. А в стандартния домашен хладилник е по-хладно - обикновено около 4 градуса.

Противоречиви са данните за ефективността на ликопена, след като съдържащите го храни са подложени на бързо замразяване. Веществото се открива, но се спори за степента на бионаличност.

Усвояването на ликопен в червата може да се подобри чрез добавяне на съдържащия се в мазнините витамин Е.

От загриженост към сърдечносъдовото здраве като най-подходящи се сочат растителните масла. Зехтинът е много подходящ, но не е на първо място точно по този показател. По наличие на витамин Е отстпъпва на олиото от рапица и на маслото от  пшенични  зародиши .

И докато мазнините са стартер за абсорбирането на ценната антиоксидантна съставка, иначе много полезните фибри и особено пектинът затрудняват процеса. Същото се случва и когато в храните за деня присъстват големи количества бета-каротин, като в морковите например, от които организмът си изработва същински витамин А.

Колко от постъпващия с храната ликопен ще бъде усвоим, зависи и от количеството на жлъчните соли и киселинно-алкалния баланс, стойността на pH, в  стомаха .  При състояния, в които киселинността е извън нормата, абсорбцията на ликопен може да бъде сериозно нарушена. Недоброто здраве на храносмилателния тракт е най-честата причина до 98 процента от веществото да се изхвърля с фекалиите.



Дедо
02/14/2021 18:33:09

Домати по време на чума... и вие сте пълни некадърници, както и здравеопазването ни

уолъс
02/15/2021 10:21:11

https://www.rescuepost.com/files/uk-medical-freedom-alliance-letter.pdf

уолъс
02/15/2021 10:57:21

Пандемия ли? Ето за какво става дума: https://www.thelibertybeacon.com/the-covid-hoax-the-best-explanation-yet/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...