При финото пасиране се разрушава твърдата клетъчна стена, която иначе спира достъпа до ценния ликопен

Доматите са изключение от правилото, че целите плодове и зеленчуци са по-полезни от соковете, които приготвяме от тях.

Второто нещо, което вероятно изглежда странно, е, че в сезона на настинките доматеният сок е толкова подходящ за укрепване на здравето, колкото и цитрусовоте напитки.

Третата изненада е съобщение на немски учени от университета “Хохенхайм” в Щутгард, че

за най-добър ефект

доматеният сок не трябва

да се държи в хладилник

Според науката за растителните видове всъщност е плод и типичен представител на видовете, които могат да зреят и откъснати. И колкото по-добре узрели са, толкова по-полезни са.

Основният компонент на домата е водата, но той има слава на ценна храна благодарение на разтворените в него ликопен, витамин С, цинк, калий.

Ликопенът е растително багрило от голямата група каротеноиди, които придават на растенията жълтеникав до червеникав цвят.

От всички каротеноиди

ликопенът има най-голям

антиоксидантен потенциал

Веществото е синоним на естествен враг на свободните радикали, които са в основата на възпалителните процеси в клетката. В тази си роля е причислен към хранителните вещества с потенциал да защитават от рак.  

Още няколко компонента в пулпата и жълтеникавата течност със семената участват в антиоксидантния ефект на доматите под формата на нуклеотиди, полифеноли и флавоноиди.

Ценните съставки са

бронирани зад много

здрави клетъчни стени

и стават достъпни в пълна степен, когато доматите са механично раздробени до фина еднородна смес.

Следващото условие за извличане на най-полезното вещество в доматите е загряването. То подобрява условията за усвояване на ликопена чрез допълнително деструктиране на клетъчните стени.

След всичко това можем да се възползваме в пълна степен от ликопена, придобил популярност като натурално противораково вещество.

Няколко проучвания показват, че ежедневната консумация на домати и концентрати от тях увеличава устойчивостта на ДНК в белите кръвни клетки на “разкъсване” поради оксидативен стрес.

Съдържанието на ликопен в доматите обаче варира значително не само в зависимост от сорта и начина на отглеждане, а и от продукта.

Сокът, пюрето и кетчупът

от биодомати имот от 10

до 70 пъти повече ликопен

в сравнение със суровата доматена супа. 

Букетът от антиоксидантни вещества в доматения сок го правят много подходяща напитка при настинки и температурни състояния. При склонност към образуване на камъни в бъбреците обаче не трябва да се консумират твърде често поради високото съдържание на оксалова киселина в доматите. 

Доматите също могат да причинят кръстосани хранителни алергии и по тази причина е препоръчително да не се дават на деца под 1 г. с предразположение към хранителни непоносимости.

Ликопенът е топлоустойчив и в преработената си форма се запазва почти без загуба за целия срок на годност. Но доматите и доматеният сок не трябва да се съхраняват на под 5-6 градуса. Според биохимични тестове ликопенът губи своите най-полезни качества, когато е изложен на по-ниски температури. А в стандартния домашен хладилник е по-хладно - обикновено около 4 градуса.

Противоречиви са данните за ефективността на ликопена, след като съдържащите го храни са подложени на бързо замразяване. Веществото се открива, но се спори за степента на бионаличност.

Усвояването на ликопен в червата може да се подобри чрез добавяне на съдържащия се в мазнините витамин Е.

От загриженост към сърдечносъдовото здраве като най-подходящи се сочат растителните масла. Зехтинът е много подходящ, но не е на първо място точно по този показател. По наличие на витамин Е отстпъпва на олиото от рапица и на маслото от  пшенични  зародиши .

И докато мазнините са стартер за абсорбирането на ценната антиоксидантна съставка, иначе много полезните фибри и особено пектинът затрудняват процеса. Същото се случва и когато в храните за деня присъстват големи количества бета-каротин, като в морковите например, от които организмът си изработва същински витамин А.

Колко от постъпващия с храната ликопен ще бъде усвоим, зависи и от количеството на жлъчните соли и киселинно-алкалния баланс, стойността на pH, в  стомаха .  При състояния, в които киселинността е извън нормата, абсорбцията на ликопен може да бъде сериозно нарушена. Недоброто здраве на храносмилателния тракт е най-честата причина до 98 процента от веществото да се изхвърля с фекалиите.