35°C   София
 

Дойде първото поколение леки пиячи

Навършиха се 100 години от въвеждането на сухия режим в Америка и поуката от него вече е съвсем ясна - глупаво е да се забранява пиенето, когато то вече е добило популярност. От тази забрана избуява мафията и тя натрупва гигантската икономическа мощ от контрабандата на алкохол.

Контролът върху спазването на сухия режим е слаб, защото му липсва обществената подкрепа. Пресметнато е, че само в Ню Йорк по време на сухия режим е имало 20 000 нелегални бара. Най-куриозен пък е случаят с полицийски набег в един бар в Денвър, където са заварени да къркат кметът, шерифът и с тях конгресменът на щата Колорадо.

Въпреки това сухи режими има и днес, и то не само в ислямския свят. България минава на сухо в изборните дни. В Русия самодържците от цар Петър I до Михаил Горбачов без никакъв успех се борят с пиянството чрез репресии. В Америка и сега има над 500 населени места с евангелистки общности, в които алкохолът е забранен. Едно от тях е Линчбърг в щата Тенеси, родното място на уискито "Джак Даниелс".  На посетителите в дестилерията там е позволено да си вземат бутилка "за спомен", но не и да отпият от нея.

Другаде по света, и без сух режим, властта се опитва всячески да разубеждава населението да пие. Тя вдига цените на алкохолните напитки и ги облага с налози, ограничава продажбите и рекламата им. Тия мерки имат ефект, но световното потребление на алкохол е взело да спада по съвсем друга причина и тя няма връзка с тях: промени се обществената нагласа при младите и тя вещае мрачно бъдеще за алкохола.

В почти всички развити страни има обща тенденция - подрастващите посягат за пръв път към чашката по-късно отпреди. Причината за това е, че те започнаха да се опознават един друг онлайн, а не при личен контакт. Роля играе и по-грижовното родителство. Ако тази тенденция се запази в развития свят, днешните юноши ще са първото поколение "леки пиячи", когато станат зрели хора. Това личи по родените на границата на новото хилядолетие - те са около своята 20-годишна възраст и пият по-малко алкохол. За тях умереността и трезвостта са част от съзнателно избран по-здравословен начин на живот.

И като капак на всичко пандемията с коронавируса оряза социалните контакти, а с тях и потреблението на алкохол извън домовете.

Днес главни клиенти на алкохолната индустрия са хората на средна и над средната възраст. В развитите страни те пият повече от предишните поколения на същата възраст. Алкохолът е канцерогенен дори в малки количества, но повечето хора не си дават сметка за това. Ето защо чат-пат заклетите трезвеници отварят дума да се слагат предупредителни надписи на бутилките също както се прави с цигарените кутии. Засега обаче само Южна Корея е въвела задължителни предупреждения за опасност от рак на етикетите на бутилките с алкохол. Ирландия я последва с приемане на закон през 2018 г., който обаче още не се е задействал.

Големите производители на алкохол усещат смяната на вятъра и вече са надули платна в новата посока. Те разширяват все повече своите асортименти от нискоалкохолни и безалкохолни бири, вина и др. напитки. Всеки ден има по нещо ново на тези щандове и то е неразличимо по вкус от алкохолния си аналог. "Хайнекен" например има почти 50 безалкохолни версии на своите напитки. Макар за пазара това да е все още нещо ново, продажбите растат. В Германия и Нидерландия например 10% от всички продавани бири са безалкохолни.

Алкохолната индустрия следва по петите тютюневата и се оглежда навсякъде за нови клиенти. Намира ги в Африка и Азия - там са най-бързо растящите пазари за алкохол в света. (Китай не е такъв - там продажбите спадат.)

Вече е ясно, че след едно-две поколения пиенето на алкохол в развитите страни ще бъде демоде. Дотогава той ще си остане най-скъпият порок, що се отнася до здравните разходи и производителността. Според оценки на СЗО пиенето на алкохол подрязва 2,7% от брутния продукт на развитите страни. В развиващите се вредата е още по-голяма.

В цял свят назряват законодателни и съдебни битки срещу мерките за ограничаване на потреблението на алкохол. В тях противниците на пиянството ще се сблъскат с пълчища лобисти, наети от алкохолната индустрия. Изходът на тези битки ще е в нейна полза, поне на първо време. Това е прогноза въз основа на опита от сухия режим в Америка. Той е въведен, защото най-влиятелната тогава група за натиск - т.нар. Лига срещу кръчмите, има голяма обществена подкрепа. Каузата й подкрепят и най-богатите хора по онова време, сред които Джон Рокфелер, Хенри Форд и Андрю Карнеги.

Днес обаче е доста съмнително, че филантропите ще подкрепят ограничаване на алкохола. Просто защото пиенето е залегнало дълбоко в социалния живот на богаташите. Техните деца и внуци обаче със сигурност ще се радват повече на свят с по-малко алкохол.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Едва сега се разбра как е умрял Чехов

В семейството на Чехов от охтика умират четирима, сред които брат му и леля му, с която живеят...

Свръхчовекът Ницше рухва от деменция

Ако съди по трудовете му, възхвалата на свръхчовека и унищожителните му насмешки по адрес на...

100 милиона осиротяват след третия инфаркт на Насър

Президентът на Египет Гамал Абдел Насър за огромно разочарование на колегата си Тодор Живков беше и...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...