Над 55 милиона са потвърдените случаи на коронавирус по света, като повече от 1,3 млн. са смъртните случаи. Много надежди се възлагат на ваксината като решение, но има опасения, че по-бедните нации могат да бъдат изоставени.

Предварителните резултати показват, че поне две ваксини са високоефективни, няколко други са достигнали до късни етапи на изпитание, а много други са в определен етап на развитие.

Нито една от тези ваксини все още не е одобрена, но това не е спряло страните предварително да закупуват дози.

Университетът „Дюк“ в Северна Каролина се опитва да следи всички сключени сделки, като по негови данни 6,4 млрд. дози ваксини вече са закупени, а други 3,2 млрд. или са в процес на договаряне, или са резервирани като евентуално разширение към съществуващите сделки.

„Процесът на предварителни покупки е добре установен във фармацевтичната индустрия, тъй като може да помогне за стимулиране на разработването на продукти, както и за финансиране на изпитания. Но това също така означава, че първи на опашката се нареждат тези, които могат да платят най-много за ранния етап от производството“, предупреждава Клеър Уенхам, асистент по глобална здравна политика в Лондонското училище по икономика и политически науки.

И изследването на „Дюк“ установява, че огромна част от закупените дози ваксини отиват в страните с високи доходи.

Според последните данни Индия, ЕС, САЩ, Канада и Обединеното кралство са сред страните, които са запазили най-много дози.

Световната здравна организация заяви пред "Би Би Си", че е "разбираемо, че лидерите на държавите искат първо да защитят собствения си народ - те са отговорни пред своите граждани. Но отговорът на тази глобална пандемия трябва да бъде колективен".

Андреа Тейлър, ръководила анализа на „Дюк“, заявява, че „комбинацията от предварителни споразумения за покупка, както и ограниченията в броя на дозите, които могат да бъдат произведени през следващите няколко години, означават, че отиваме към сценарий, при който богатите държави ще разполагат с ваксините, а бедните страни е малко вероятно да имат достъп до тях".

Експертите предупреждават, че все още не се знае колко ваксини могат да бъдат пуснати на пазара или кога ще станат достъпни. Все още се правят сделки и остават въпросите около подробностите за дистрибуцията на ваксините.

Рейчъл Силвърман, политически анализатор Центъра за глобално развитие, мозъчен тръст в САЩ, заяви, че най-обещаващите ваксини "са включени в предварителни споразумения за покупка, най-вече от богати страни".

"Ако има много успешни ваксини, ще има достатъчно цялостно предлагане, така че богатите страни могат и да не използват непременно всичките си опции“, каза още тя.

Тя определи като „изключителни“ неотдавнашните новини за някои ваксини, достигащи повече от 90% ефективност - особено тези от фармацевтичните компании „Пфайзър“ и „Модърна“, но добави, че има много малка вероятност достигнат до страните с ниски и средни доходи до края на следващата година, или поне не някакъв значителен брой за масово ваксиниране.

Неравенствата в глобалното здравеопазване не са нещо ново. Световната здравна организация изчислява, че ежегодно близо 20 млн. деца нямат достъп до ваксини.

Изследванията показват, че по време на пандемията от "свински грип" през 2009 г. доставката на ваксини е била доминирана от предварителни споразумения за покупка с богати държави.

"Говорим за съотношение 90 към 10 в световното здравеопазване - 90% от фармацевтичните продукти в света отиват при 10% от населението на света, каза Клеър Уенхам от Лондонското училище по икономика и политически науки.

Организациите за защита на човешките права, включително „Амнести Интърнешънъл, както и благотворителни организации като „Оксфам“, са на мнение, че трябва да се прави повече за осигуряването на глобален достъп до бъдещи ваксини.

„Нито една компания не може да изпълни достатъчно поръчки и ако не се справим с проблема с доставките, ще имаме богати държави, които ще се конкурират с бедни страни, като богатите винаги ще печелят“, каза съветникът по здравна политика на „Оксфам“ Анна Мариот.

Докато инфекциите, смъртните случаи и ограниченията са различи в различните страни, СЗО казва, че във всички държави трябва да има налична ваксина за справяне с вируса.

„С такъв силно заразен вирус и в един глобализиран свят, никоя държава няма да бъде в безопасност от последиците от пандемията, докато всички не бъдат защитени.“

Превод и редакция: Винсент Тановски