Имам 7 деца, 16 внуци, 28 правнуци и 10 праправнуци, цял живот съм брала тютюн

Борислав РАДОСЛАВОВ
    Снимки: Авторът

Всяка сутрин започвам деня си с домашно приготвено ръжено кафе. Правя си сама чорбички и качамак. Много работа съм свършила през годините, на нивата с тютюна съм била от сутрин до здрач, отгледах 7 деца и доживях така до 103 години."


С тези думи ни посреща в двора на къщата си в китното родопско селце Падина най-възрастният й обитател - баба Фатма. Тя изскача пъргаво от дома си в старата къща във високата част на ардинското селце, откъдето се открива чудна гледка към балкана и близките селца.


Помагайки си с два бастуна, но с уверена и бърза крачка, баба Фатма Чаушева идва към неочакваните гости журналисти с приветлива усмивка и ни посреща с добре дошли. Оставя бастуните и сяда на земята по турски. Прави впечатление, че няма обувки и ходи боса по земята. Това, оказва се впоследствие, е една от тайните й за дълголетие както на нея, така и на близките й, които също гонят 100 лазарника.

И на 103 г. баба Фатма има жив поглед, ходи боса и не престава да се движи
И на 103 г. баба Фатма има жив поглед, ходи боса и не престава да се движи

"Доскоро не пиех хапчета, но наскоро започнах да пия за безсъние и високо кръвно. Със зрението и слуха също не съм много добре, но се държа", разказва столетничката и добавя, че има петима синове и две дъщери. Родословното дърво на родопчанката се е разклонило толкова много, че наследниците й вече са се разпръснали не само в цяла България, но и в цял свят. Баба Фатма има 16 внуци, 28 правнуци и 10 праправнуци.


Жената е гордостта както на Падина, така и на цялата околия. А дойде ли време за избори, Фатма задължително гласува. Но не в местната изборна секция, а вкъщи, където на крака й носят урната и бюлетината, в която да зачеркне своя избор. И за предстоящите избори баба Фатма е готова да упражни своя граждански дълг и да даде своя вот.


Родопчанката не се вълнува от протестите и оставя събитията да се случват в далечна София. Тук, насред родопската шир, тя не е виждала бунтове на демонстранти. Но е ставала свидетел на война, бедност и труден живот.

Снахата Фатма е вярната й опора
Снахата Фатма е вярната й опора

"Оня отгоре ще каже колко ще докарам. Седем деца отгледах. Мъкнех по един чувал брашно. Варях им каша. Сладко не са виждали изобщо децата. Не знаят какво е бонбон. Тогава нямаше нищо, а сега има всичко", споделя столетничката, зареяла поглед в безкрайния планински пейзаж.


Още от млада започнала да се труди на полето, където тютюнът бил основен поминък през годините. От сутрин до здрач сяла, копала, поливала и брала тютюн. Тя е родена в семейството на тютюнопроизводители и тъкмо това предопределило работата и живота й.


"Беше хубава България, но сега няма работа. Децата започнаха да бягат в чужбина", клати глава баба Фатма, преди да демонстрира завидната си памет и да рецитира "Молитва" на Иван Вазов и любимият си трети стих:


"Дай на мама, дай на тате,
здраве, сила и живот;
мир, любов на всички братя
и добро на наш народ."


От близо две десетилетия столетничката е вдовица. Омъжила се 17-годишна за Мехмед Чаушев от село Падина и целия си живот прекарала там. Днес голяма част от внуците, правнуците и праправнуците й живеят, учат и работят в престижни университети в САЩ, Англия, Германия, Нидерландия.

На мохабет в двора
На мохабет в двора

Любопитен факт от нейния живот е, че през 80-те години на миналия век, когато никой от района не е бил на гурбет в чужбина, един от нейните синове Алекси дълги години е работил в Тунис. А сега това е масово явление в региона.


Докато споделя за болките и неволите си през дългия си живот, до баба Фатма неотлъчно е 68-годишната й снаха. И тя като нея носи името Фатма. Винаги усмихната, позитивна и трудолюбива, както се полага на една истинска родопска снаха, Фатма е опора на вековната баба. Помага й както с придвижването, така и с хранене, чистене и всичко необходимо.


И тя търчи из двора и градината боса. Обувки обува по-рядко, а досегът със земята е основен и за снахата. Пъргава е като млада невеста, а по време на срещата ни на няколко пъти прави няколко курса от градината до чешмата с кофа в ръка, за да полее тиквите.


"И двете ядем много плодове и зеленчуци. Не пушим и ни пием. Ама виж, сутрешното кафе е задължително. Приготвяме го от ръж, която ние си отглеждаме, и по специален начин с някои добавки го приготвяме. Това си е кафето на столетниците", смее се младата Фатма.

Снахата полива тиквите в градината
Снахата полива тиквите в градината

Докато си говорим, при нас идва и нейната комшийка баба Айше. И тя като всички е боса и въпреки че гони 91 години, също е в отлична форма и здрав дух. Присъединява се и още една съседка, която като своите приятелки също е захвърлила обувките, сложила забрадката и с усмивка разказва за родопския живот.


Нито една от тях не знае що е то коронавирус, нито протести. Всички гласуват, но никога никой не ги е канил с пари да купят гласовете им. Чистият въздух, спокойствието, усмивките и тишината им помагат да се съхранят. Липсата на обувки, завист, лоши чувства и борба за пари също.