Втора вълна на новия коронавирус, която би могла да настъпи тази зима във Великобритания, може да причини 120 хиляди смъртни случая при най-лош сценарий и липса на нужната подготовка, предупреждава проучване, цитирано от Франс прес.

Изследването е дело на Академията за медицински науки на Обединеното кралство. "Това не е предсказание, а възможен сценарий", подчерта проф. Стивън Холгейт, ръководител на изследването, осъществено от 37 експерти по поръчка на правителството на Борис Джонсън.

Специалистите препоръчват на властите да осъществят усилена подготовка още отсега, за да бъдат намалени рисковете от претоварване на здравните служби по време на зимния период.

Някои изследвания предвиждат, че новият коронавирус, който причини 45 хиляди смъртни случая в Обединеното кралство, най-силно засегнато от пандемията в Европа, може да се завърне с по-голяма сила през студения сезон, отбелязва БТА.

В доклада на британските специалисти се отчита, че съществува голяма степен на неизвестност относно разпространението на Ковид-19. При все това при един възможно по-лош сценарий, властите трябва да бъдат подготвени за степен на възпроизвеждането на вируса от порядъка на 1,7 през месец септември. Това число съответства на средния брой заразени от един носител на вируса. Понастоящем неговата стойност в страната е 0,7-0,8.

При лошо стечение на обстоятелствата специалистите предвиждат пик на смъртните случаи и на хоситализациите в периода януари-февруари 2021 година, подобен на този, регистриран през първата вълна тази пролет./