Иначе ще останем без болници там, казва шефът на Българският лекарски съюз

Протестирайте, но не забравяйте отговорността за собственото здраве и това на близките ви, призова той

Още акценти от интервюто:

Скринингът при хоспитализация е необходимост, но не трябва да е за сметка на болницата или пациента

Спазването на мерките в присъствието на много хора, макар и на открито, е ключово, за да съхраним здравната система

- Д-р Маджаров, в края на миналата седмица договорихте със здравната каса двойно увеличение на пътеката за COVID. Ще даде ли това глътка въздух на болниците?

- Още не е сключен анексът, но разговорите са в тази посока. Преди да кажем, че ще се плащат 1200 лв. за лечение на пациент с коронавирус и че ще се повишат и останалите пътеки по инфекциозни болести, трябва да си признаем, че периодът, в който тествахме всички видове болници да разкрият COVID отделения, за да поемат болните, премина.

Трябва да бъде казано ясно, че парите, с които се предвижда да се повиши COVID пътеката, ще се дават само при определени условия. Само така ще има ефект от тази промяна.

- Продължават преговорите ви с НЗОК за повишаване на цените и на всички останали клинични пътеки, така че то да покрива и тестуване преди влизане в болница. На какъв етап сте?

- Това беше наше предложение, защото скринингът е важен и той не бива да е за сметка на болницата или на пациента. Идеята е за всеки преминал пациент, отчетен към касата, болницата да получи към клиничната пътека добавка, която да служи за подпомагане на скрининга. Това, което обсъждаме, е всяка пътека да се увеличи с около 20 лв. По този начин всяка болница ще може сама да определи дали да тества и по какъв начин да провежда скрининга, като няма да се конкретизира определен метод.

- Това гарантира ли, че на пациентите не бива да се иска да заплащат тест, за да бъдат приети в болница?

- Заплащането не трябва да бъде за сметка нито на пациентите, нито на лечебните заведения. Скринингът при хоспитализация не е прищявка, а е необходимост. Политика и отговорност на всяко лечебно заведение е да защити служителите и пациентите си. Те имат право да определят вътрешни правила за прием на пациенти. Твърдението, че изследванията трябва да са за тяхна сметка, е неприемливо и ние остро реагирахме на това.

- Помощната мярка болниците да получават 85% от определените им бюджети независимо от изработеното ще продължи поне до септември. В какво положение са те в момента?

- Има много сигнали от различни лечебни заведения, че особено в летния период няма да достигнат нивата, които са имали миналата година, и удължаването на мярката ще им даде възможност да продължат дейността си.

Колегите обаче задават резонен въпрос. Решението за 85% беше съобразено с предварителни притеснения за рязък срив в събираемостта на здравните вноски и вероятността парите на НЗОК да се окажат недостатъчни. Сега, след като този период премина и се вижда, че има добра събираемост и бюджетът на касата е стабилен, защо процентът да не се повиши? Освен това вече няколко месеца на немалка част от болниците се плащат 85% от бюджетите и разходите са по-малко от предвидените.

Тези 85% изиграха своята роля. Наистина съхраниха болниците да преминат онзи двумесечен период в началото, но ако искаме наистина да подпомогнем лечебните заведения в условия, в които те се опитват да завъртят колелото, е време мярката да се преосмисли. Защо здравната каса да не започне да изплаща пълните бюджети? Това би помогнало най-вече на малките и отдалечени лечебни заведения, които трудно намират средства за фонд “Работна заплата”. Те вече са намалили заплатите на персонала си и работят на ръба на възможностите си. Освен това всички болници са натоварени и с разходи за дезинфекция, лични предпазни средства.

Има и още нещо много важно – изследванията на персонала в болниците също са изключително тежък проблем. Броят на лекарите и специалистите по здравни грижи в големите болници е огромен. Според мен доброто менажиране на персонала изисква минимум на седмица всеки от активно работещите лекари и сестри да бъде тестван. Това са допълнителни разходи.

В същото време колеги споделят, че още в първите две тримесечия на годината е налице преразход в перото за лекарства. Вярно е, че по наше настояване в НРД е записано, че не могат да се прехвърлят средства от перо в перо, но тези сигнали будят притеснение. Ние се съгласихме на 85%, а в някои параграфи има над 100% разходи. Там не се ли пази фискална дисциплина? Да, населението не може да бъде оставено без терапия, но не може да бъде оставена и инфраструктурата на системата на здравеопазване без финансиране.

От лекарския съюз все още чакаме нормативно решение на Надзорния съвет и на отговорните институции, регламентиращо и гарантиращо, че пари по тази мярка няма да бъдат връщани на НЗОК.

Ясно е, че варианта да не работиш и да получаваш 100% от бюджета си не е добър за никого. Но ако някъде има подобни практики, това неминуемо ще има косвен ефект върху конкретната болница. Ако лечебното заведение реши, че няма да работи на пълни обороти, когато мярката отпадне, ще е загубило пациентите си. Лекарите не искат да работят по този начин. Искат да са сигурни, че пациентите отново ще ги потърсят и ще си заработват парите като добри специалисти, не като чиновници, които чакат да им преведат заплатата.

Затова би трябвало държавата и здравната каса да покажат отношение към работещите в системата на здравеопазването. Трябва да се добавят средства и за периодично тестване на персонала. Трябва да мислим за превантивно финансиране на лечебните заведения. Това показва отношение към запазването не само на фискалната стабилност на държавата, но и на съществуването на работеща здравна система.

- В края на април сключихте анекс със здравната каса, в който договорихте тя да заплаща PCR тестовете на хора със симптоми или контактни по преценка на РЗИ. Справка на лекарския съюз установи, че за май касата е платила едва 330 PCR теста в цялата страна. Защо са толкова и защо поискахте тази справка?

- Започнахме да получаваме много сигнали от страната, че РЗИ не изпращат към лабораториите нужните направления, с които те да се отчитат към касата. Условието в сключения анекс беше това, че те се издават от лекар - служител на инспекциите, защото РЗИ решава кои контактни да изследва, кои огнища да проследи и т.н.

В анекса се договорихме, че за всеки PCR тест, който лабораторията е отчела с въпросното направление, ще бъдат давани по 60 лв. Издаването му от инспекцията беше спорен момент, защото те не са договорен партньор със здравната каса, но се съгласихме, защото това беше вариант да не се финансира всеки, който иска да се тества, а да бъде държавната политика за овладяване на COVID инфекцията, която се провежда чрез проследяване на рискови групи, на контактни лица, идентифициране и овладяване на огнища и т.н.

Първите месец и половина донякъде тези тестове се покриваха от дарения, но след сключването на анекса всяка лаборатория, която има договор с касата, трябваше да може да отчете пред нея направлението, издадено от РЗИ, които насочват пациенти към тях. Оказва се обаче, че лаборатории правят изследванията, но не могат да ги отчетат и да им бъдат заплатени.

При средно 40-50 положителни на ден през май, без последната седмица, 330 теста са много малко, защото всички положителни имат поне по двама контактни, които трябва да бъдат тествани. На този фон управителят на НЗОК казва, че касата има готовност да плаща по 2300-2400 теста на ден по 60 лв.,тестове обаче не се правят и за мен това е необяснимо.

Освен липсата на направления имаме и сигнали от болници, че техни пациенти със съмнения за COVID, на които е взета проба и е била изпратена за потвърждение, сега получават фактури от референтната лаборатория и от тях се иска да заплатят изследването. Защо? Така излиза, че борбата с COVID се води финансово от самите болници, лаборатории и пациенти. Това е неприемливо. Иска ми се под друг ъгъл да погледнем здравеопазването.

- Кой е ъгълът, който убягва?

- През годините се неглижираха много проблеми с цел да се запази фискалната стабилност, въпреки че всяка година наблюдавахме, че има излишък и сфери, в които няма такава стабилност. В здравеопазването това доведе до това цели региони да останат без лекари и сестри, доведе до ръба на съществуането областни болници и центрове и до липса на елементарно медицинско обслужване в отдалечените региони. Това трябва максимално бързо трябва да се преодолее.

- Как?

- Още в новия рамков договор ще настояваме в отдалечени региони и там, където няма концентрация на лечебни заведения, да се махне ограничението лекари да не могат да работят на втори трудов договор или двама лекари на половин щат да не могат да запълнят цял щат. Това има смисъл в големите градове, но в отдалечените региони е безумие. Когато отиде лекар, работещ в голяма болница, той е и с голям опит. Щом е решил да помага в по-малка болница на половин щат, той е достатъчно мотивиран и здрав, за да има сили да го направи.

Отивайки там, той не само лекува, а предава знания и умения на местните колеги и на младите лекари, решили да останат и да се развиват в региона. Мярката, въведена повсеместно, обезкърви тотално отдалечените региони, населението там остана без болници и специалисти и цялото здравеопазване се концентрира в няколко центъра.

Скоро бях в Добрич и млади колеги специализанти споделиха, че искат да останат в града, но имат сериозни притеснения. Причината: ако дадено отделение загуби специалист, губи и клиничната пътека, което означава, че те не могат да продължат специализацията си и трябва да се преместят във Варна например. Това са действащи отделения с млади хора. Ако ги подкрепим, след няколко години те ще вземат специалност и в това населено място отново ще има специалисти.

Друг пример са болниците във Видин и Силистра, при които, ако персоналът от едно или две отделения се зарази, те буквално ще спрат да работят и това е притеснително.

- От 1 август личните лекари и специалистите ще започнат постепенно да се отчитат ежедневно, а не месечно, казаха от НЗОК. Това е обвързано с внедряване на дълго чаканата единна информационна система. Как приемате от съсловието тази мярка?

- Смисълът от въвеждането на единната информационна система е всяко действие – преглед, изследване и т.н., в системата на здравеопазване да се отчита в реално време.

Трябва да се има предвид обаче, че това внедряване трябва да става постепенно, с гратисен период и да не рефлектира върху плащанията и отчетите, т.е. да не стане така, че го въвеждаме и половината колеги спират да получават пари, защото системата не работи. Второ, на всички трябва да е ясно, че въведе ли се това, ще трябва да отпадне административното изискване профилактичните прегледи да са задължително 20 минути, иначе ще трябва пациентите да чакат по 3-4 дни за преглед при личния си лекар и на ден през кабинетите ще преминават по няколко човека. В реалния живот нищо не се случва така, както касата го е написала. Някои пациенти седят 40 минути, други - 10.

Отчитането на прегледи в извънболничната помощ трябва да се въведе, но това не може да стане прибързано. Всяка прибързана фундаментална промяна е предварително опорочена. Ако това нещо остане, няма да подпишем анекса с риск болниците да ни се разсърдят, че парите няма да дойдат при тях веднага.

Надявам се тази година, въпреки че е напрегната, да успее да се премахне всяко дребнотемие и да даде възможност на Министерството на здравеопазването да се справи със задачата за информационната система. Цяла Европа има, само ние – не, а тя ще ни донесе облекчения като възможност през приложение да си запазим час, а електронната рецепта ще е голямо удобство.

Освен това информационната система трябва да е свързана едновременно и с НАП, с НОИ, с граничните пунктове, със здравното министерство, с РЗИ и ако някой вместо теб реши да те лекува, а ти си извън страната, ще бъде засечено на момента. Това ще помогне да се отсеят тези, които създават лош имидж в гилдията.

- Ще издържи ли здравната система след струпването на толкова хора по протестите?

- Спазването на противоепидемичните мерки, макар и на открито, но в присъствието на много хора, е ключово, за да съхраним здравната система.

Лекарският съюз с тревога следи нарастващия брой новодиагностицирани с COVID-19. Спазването на противоепидемичните мерки - дистанция, дезинфекция и дисциплина, е изключително важно, за да се овладее тази негативна тенденция. За съжаление, след масовото недоволство от последните дни станахме свидетели на неспазване и подценяване на препоръките. Факт, който неминуемо ще доведе до увеличаване на броя на заразените и до натоварване на здравната система.

БЛС призовава всеки, който изразява своята свободна воля да не забравя и личната си отговорност за своето здраве и за това на околните. Нека поемем своята лична отговорност, нека съхраним здравето си, нашето и това на близките ни.