"Ситуацията и климатичните промени обременяват съзнанието, по невидим начин ни кара да се чувстваме в ситуация на некомфорт. Затова се и стига до кражби, убийства, изнасилвания. Те не са случайни, а проявления на това обременено състояние на обществото", обясни проф. Валентин Казанджиев, ръководител на секция "Агрометеорология" към НИМХ на БАН.

"Установили сме още в началото на 21 век, че имайки архивите от метеорологичните наблюдения и изчислителните средства и климатични модели и изследванията на колегите в по света, можем с висока точност да определим точното състояние на времето и да съставим възможно най-добрата прогноза", сподели професорът.

"Прогнозите за времето стават все по-точни, важно е да можем вече да отбележим и часа на климатичното явление. Свидетели сме на климатични аномалии. Намираме се в отклонение от стандартното юлско време. Май, юни и юли, че и август, вече и месец септември се превръщат в месеци на аномалии. Начините на земеделско производство трябва да се променят. Не можем да разчитаме на бабините съвети за земеделие", коментира метеорологът.

"Предстоят драстични промени, свързани и с времето. Земеделските производители трябва да се научат в много по-голяма степен специализираната информация за времето. Трябва да преминат и обучение, ще става все по-актуално прецизното земеделие, където чрез математика ще се дават съвети за всяко землище", прогнозира той.

"Топлината, влагата и светлината са най-добри и за болестите. Оптималните метеорологични условия са благоприятни и за вирусите. България е единствена страна, в която над 80 % от почвите са чисти от пестициди, тежки метали", обясни проф. Казанджиев пред "Канал 3".