Националната здравноосигурителна каса - НЗОК вече ще поема заплащането на безглутеново брашно за болните от Цьолиакия от всички възрасти, а не само за болните под 18 години.

За първите шест месеца на 2020 г. официално регистрираните пациенти с диагноза Цьолиакия у нас е 324 души. От тях под 18-годишна възраст са 319, а над 18-годишна възраст са само 5, предава БГНЕС.

На 20 февруари 2018 г. Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ установява, че е извършена дискриминация по възраст за болните, страдащи от глутеновата непоносимост. От КЗД предписват НЗОК да вземе мерки и да заплаща безглутеновото брашно на всички болни.

От 1 май 2020 г. е премахнато дискриминационното определение и безглутенотово брашно е включено в списъка с диетични храни, които се прилагат на пациентите с Цьолиакия без възрастови ограничения и то напълно се заплаща от НЗОК.

Списъкът е публикуван на интернет-страницата на НЗОК, в рубриката „Лекарства, медицински изделия и храни“. Глутенът е протеин, намиращ се в пшеницата, ечемика и ръжта. При болни с Цьолиакия консумацията му предизвиква имунен отговор, водещ до образуване на антитела.

С течение на времето тези антитела атакуват и увреждат лигавицата на тънкото черво и нарушават абсорбцията на редица хранителни вещества. Чревното увреждане често причинява диария, загуба на тегло, подуване на корема, умора и анемия, като може да доведе и до сериозни усложнения.

При децата може да повлияе и забави растежа и развитието.