Ако спазваме дистанция и сме с маски, имаме шанс до месец да
се върнем към ниския брой заразени, казва директорът на Александровска болница

- Проф. Ангелов, вече седмица броят на заразените са устойчиво над 200, преди дни имахме дори и 330 новозаразени. Върнаха се част от противоепидемичните мерки, но ще намалеят ли заразените?

- Така е, цифрите растат непрекъснато, но в това няма нищо неочаквано – мерките се вдигнаха и голяма част от хората решиха, че вирусът си е отишъл. И това е така, защото, за щастие, в България малка част от хората са виждали или имат близки, засегнати от коронавирус или тежко болни, които са минали през интубация, през дълги и тежки месеци лечение.

И за тях цифрите, които се съобщават сутрин на база националната информационна система, са само статистика, те не виждат реалната заплаха от заразата.

Само че вирусът е сред нас, не е овладян, няма разкрити нито сигурно лекарство, нито ваксина. И 7 месеца след началото на пандемията е ясно, че той ще продължи да заразява все така интензивно нови и нови хора.

Ясно е също така, че на този етап единственото доказано средство за защита срещу COVID-19 са класическите противоепидемични мерки – спазването на здравословна дистанция между хората, добра лична хигиена и носене на предпазни маски.

В този смисъл смятам, че ако се спазват тези мерки,

имаме шанс

след известно

време – три

седмици до

месец - да се

върнем към

ниския брой

заразени

Ако не – рискуваме големият брой заразени да продължи да натоварва здравната система до есента, когато към 150 – 200 COVID инфектирани на ден ще се присъединят голям брой болни от други инфекциозни и респираторни заболявания.

- Казвате, че дори и да започнем отново да спазваме много стриктно противоепидемичните мерки – все пак ще се нуждаем от поне месец, за да се върнем към ниските нива на зараза?

- Разбира се. Данните за инкубационния период на вируса говорят, че увеличеният брой заразени от последните дни са от преминалите вече абитуриентски балове. През следващата седмица се очаква нов скок в цифрите и заради мача от финала на купата на България. Този скок плавно ще се прехвърли към нови “антирекорди” в резултат от протестите от последните дни.

Ние в лечебните заведения вече правим планове как да се подготвим за подобен ръст на заразените. Защото всички, които посещават подобни масови събития, не си дават сметка, че проблемът не е само в това, че те могат да бъдат заразени, а в това на колко свои близки и познати ще предадат те самите вируса. Всеки от нас предполага своето здравословно състояние и има право да прецени какъв риск да поеме за себе си.

Но даваме ли си сметка какъв риск поемаме да заразим хората, които не са здрави, които се пазят съзнателно и целенасочено избягват да се събират с други хора, но са избрали да се срещнат с нас?

Ето тази двоякост на ситуацията сякаш убягва на хората – не е въпрос само на собствен избор да се изложа на зараза или не, а е въпрос на отговорност към себе си и в равна степен към тези около нас, за които се грижим и които обичаме – роднини, близки, приятели. Струва ми се, че когато този факт на “отговорност с двоен заряд” стане осъзнатост за всеки един от нас – това ще промени много неща в обществото ни като цяло. И тогава вече няма да има нужда от строги забрани. Дотогава – с всяко увеличение ще се връщат и част от мерките, за съжаление, колкото и да не ни харесва това.

- В духа на казаното от вас, смятате ли, че трябва да забранят масовите събирания на закрито и на открито, които са основен катализатор според специалистите за увеличения брой новозаразени?

- От самото начало на пандемията, когато не се знаеше за вируса почти нищо, всички правителства по света – мисля, че в над 200 държави реагираха еднотипно – затвориха живота в обществата в максималната възможна степен. Скоро след това стана ясно, че подобно крайно решение не е решение, че то поражда много тежки социални, икономически и други последици, които ще доведат до това, че в един момент и затворени няма да можем да се справим с вируса, защото световната икономика ще се е сринала.

Аз не съм нито икономист, нито политик. За мен като лекар е лесно и логично да кажа – забранявайте събиранията, намалявайте контактите до минимум, увеличете работата от къщи, докато не бъде намерена надеждна ваксина, която да предпази всички ни. Така ще се гарантира нисък ръст на заразени и заболели, няма да се натоварват болниците и няма да съществува риск за здравната система.

Но като директор на болница знам, че това решение беше добро само в началото, за да ни даде въздух да се огледаме, да се реорганизираме и да научим повече за самия вирус. Седем месеца след началото на пандемията

не бива да има

тотално

затваряне, а

балансирана

комбинация

между ограничения и лична самодисциплина. Което значи, че въведените към момента мерки трябва да останат до връщането на броя на новозаразените към тези от средата и края на юни – 15 – 20 на ден.

Заедно с това обаче не бива да спираме да спазваме най-важните мерки – дистанция, маски и хигиена. Има едно нещо, което се нарича репродуктивно число - то показва много ясно колко хора се заразяват от един заразен. Неговата стойност зависи изцяло от нашето поведение – ако се чувстваме недосегаеми и сметнем, че маска пречи на свободното ни изразяване – числото драстично расте. Ако осъзнаем, че трябва да пазим себе си и околните – то ще намалее и без крайни мерки.

В практически план нещата изглеждат много просто - в затворени пространства да не се влиза без маска, на масовите събирания, дори на митинг – тя трябва да се носи също, като не се забравя и необходимата дистанция между хората. В противен случай лесно мога да си представя ситуация, в която представителите на два “противникови” митинга се лекуват заедно в една обща болнична стая.

За това призовавам – всички заедно да се грижим за профилактиката на заразата, да спазваме елементарните стъпки, без да се налага да се въвеждат още по-крайни мерки. Спазването на мерките е вътрешна отговорност на всеки от нас като граждани на България.

Проф. Костадин Ангелов е директор на “Александровска” болница, една от четирите в София, определени от началото на март за първа линия при лекуването на пациенти с новия коронавирус. Заедно с ВМА и “Пирогов” болницата е сред най-натоварените в лечението на пациенти с COVID-19. Проф. Ангелов е член на Лигата на лекарите, на които вярваме на “24 часа”.