Около 5000 инвалиди може да получат само половината от полагащите им се пенсии и добавки за чужда помощ за юли, защото след 5 дни изтича валидността на ТЕЛК - решенията.

Те ще вземат парите, които им се полагат до 13 юли, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ). А сумите за пълния месец може да бъдат изплатени само ако се направят спешни законови промени, които отново да удължат служебно валидността на свидетелствата за инвалидност.

Удълженият срок за валидността на решенията на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност изтича на 13 юли според приетите от депутатите през май промени в Закона за извънредното положение. Тогава за свидетелствата за инвалидност бе предвидено, че ще важат два месеца след края на извънредното положение. То бе отменено на 13 май, а оттогова страната е в извънредна епидемична ситуация. Последно тя бе удължена засега до края на юли.

На 19 юни здравният министър

Кирил Ананиев

обеща на

протестиращите

майки

от “Системата ни убива”, че срокът на валидност на всички ТЕЛК решения ще бъде удължен до 30 септември. Идеята бе да се избегне струпването на уязвими хора на едно място, за да се предпазят от заразяване. Също хората да имат достатъчно време, за да набавят необходимите медицински документи за освидетелстване от лечебните заведения. Освен това инвалидите от малките населени места трябва да се разкарват до големите градове, а при онкоболните нещата са най-тежки, защото при тях се изискват много документи.

18 дни по-късно обаче все още няма разписано предложение за законови промени за валидността на ТЕЛК - решенията. Такива не са включени и в дневния ред на днешното заседание на Министерския съвет.

Очаква се текстовете за продължаване на свидетелствата за инвалидност да бъдат вкрани в началото на другата седмица за разглеждане в Народното събрание. Това вероятно ще стане през депутати, за да може

да се даде

бърза писта,

а не да се чака решение и от Министреския съвет, надяват се от “Системата ни убива”.

На този етап от здравното министерство още не са обявили как ще се процедира.

Когато не се изплащат пенсии за цял месец, а за част от него, до пощенските станции, банките и другите доставчици на платежни услуги се изпращат отделни пенсионни записи за дължимите суми.

“Националният осигурителен институт има готовност да изплати сумите за пенсии и добавки за останалата част от месец юли на пенсионерите от посочената група, в случай че бъде приет и влезе в сила нормативен текст, който предвижда  удължаване на действието на съответните експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК след 13 юли”, обявиха вчера от института.