l Ананиев удължи извънредната обстановка с 2 седмици

l Не сме във втора вълна, а във втори, по-висок пик

l Ако след положителен PCR тест друга лаборатория го “отхвърли” с отрицателен, значи тя или не е взела пробата качествено, или пациентът не е дал добросъвестно материал, отсече проф. Кантарджиев.

Националната референтна лаборатория не греши, затова на нея си доверявали пробите дори шефовете на останалите

Маските и затегнатият контрол по спазването на останалите мерки - дистанция и големи групи да не се събират на едно място, остават до края на юли.

На всички областни щабове ще бъде препоръчано да сведат до минимум масовите прояви, а според ситуацията по места да налагат адекватни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса.

Здравният министър Кирил Ананиев обяви удължаването с още две седмици на извънредната обстановка, която досега бе планирана до 15 юли.

Това е третото

ѝ удължаване,

а целта е министърът да може бързо да налага допълнителни мерки при нужда.

Решението е взето след среща с щаба при премиера Бойко Борисов, в която участвали и вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.

“Увеличаване на заболелите с коронавирус се наблюдава както в цяла Европа и балканските държави, така и у нас, макар и с по-малки темпове. Това не означава, че сме във втора вълна. Още сме в първата фаза на вируса. Трябва да има сваляне на заболеваемостта и изчистване за определено време и тогава може да се говори евентуално за втора вълна, ако се появи. Есента има и други респираторни заболявания и грипове, рано е да се правят преценки какво ще се случи тогава”, обясни Ананиев. Като добра новина посочи, че вече повече от половината от заразените били оздравели. Високият брой нови случаи обясни с масовите мероприятия като балове и спортни събития.

По тази причина е много вероятно последните мачове от футболното първенство в края на седмицата да останат без публика, стана ясно неофициално след брифинга. Ананиев съобщи за 15 заразени във ФК “Черно море”, сред които играчи, треньорът и масажистът, както и 4-ма от “Царско село”. (Виж още на 28-а стр.)

5 починали и 63 нови случая за страната бяха отчетени в понеделник, но при само 924 проби, което прави близо 7% от изследваните. От началото на епидемията до 6 юли инфектираните българи са 5740.

Смолянска област излезе на първо място по брой заразени на глава от населението -

1 на всеки 300

в Смолян е с

положителна

проба,

обяви областният управител Недялко Славов. На второ място е Видин с 380. 346 са случаите на COVID-19 в областта от началото на извънредното положение, като до юни бяха само 46, обясни Славов. В момента 30 са в болница. Причината за първенството на Смолян са огнищата в завода за авточасти в града и в този за играчки в Доспат и късното им откриване.

Ако след обявен положителен PCR тест друга лаборатория го “отхвърли” с отрицателен, значи тя или не е взела пробата качествено, или пациентът не е дал добросъвестно материала - взет е без съгласието му, коментира проф. Тодор Кантарджиев по повод питания кой тест е верен. Може да се дължи и на лошо съхраняване на материала. “5 резултата да имаш в посочени от теб лаборатории, нямат значение. Има само една Национална референтна лаборатория, където се пращат всички резултати, за които има съмнение”, отсече той. И шеф на частна лаборатория пратил своя там. При множество проби в хода на лечението един пациент не се отчита по няколко пъти, защото има уникален номер в Националната информационна система и това изключва двойно преброяване, каза проф. Кантарджиев.

 Лекарство за краста с обнадеждаващи резултати, че лекува COVID-19

Български екип първи в ЕС започнал клинично проучване с ивермектин, след нас - Испания, Бразилия и САЩ

Антипаразитното лекарство ивермектин, което освен в хуманната се ползва и във ветеринарната медицина, е показало обнадеждаващи резултати при лечението на пациенти с коронавирус в България и има голяма вероятност да бъде обявено за приложимо при лечение на COVID-19.

В момента медикаментът е в

клинично

проучване,

което обхваща

30 пациенти в

9 болници в

страната

Това обяви здравният министър Кирил Ананиев в понеделник заедно с шефа на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски и началника на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Ивермектинът не е ново лекарство, създадено е още през 1975 година. Използва се при различни инфекции, предизвикани от паразити, сред които е и крастата. Във ветеринарната медицина се ползва за обезпаразитяване, а през април, след като бе обявено, че ще се правят изследвания, ветеринари предупредиха, че е опасен препарат и хората не трябва да се самолекуват с него.  БОГДАН КИРИЛОВ

БОГДАН КИРИЛОВ

“Лекарството е с познат профил на безопасност”, обясни вчера Богдан Кирилов

Проучването за ефекта му върху COVID-19 обаче е все още в първа фаза и официални резултати няма. Очакват се още доброволци до края на месеца, така че изследваните да станат поне 60.

“След като са готови първичните данни и техният анализ, ще можем да дадем повече информация”, обясни Кирилов. Това щяло да се случи в края на юли или началото на август.

Проучването е започнало през май, като България е първата страна от ЕС, която провежда подобно изпитване. Изцяло български са както възложителят, така и екипът, който го провежда, и компанията производител. Идеята дошла, след като в края на април изследователи от Австралия публикуваха данни за действието на ивермектин срещу SARS-CoV-2, обясни шефът на агенцията по лекарствата. След нас проучвания са започнали в Испания, Бразилия и САЩ.

Ивермектин вероятно ще се ползва за лечение на

леки и средно

тежки случаи

и единствено в болници и под лекарско наблюдение.

Въпреки противоречивите твърдения, които се появяват през последните месеци за действието на хидроксихлорокина при болни от COVID, той не е отхвърлен като лечебно средство, но също трябва да се прилага само в болница, обясни шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Този медикамент първи показа положителни резултати при лечението на коронавируса и започна да се прилага в много държави. В България започна и производството му.

Проучванията на това лекарство бяха спрени след публикация за опасностите в най-голямото научно списание “Лансет”. Данните обаче се оказаха недостоверни и проучванията са възобновени, припомни Мутафчийски.

“В лекарствената терапия за COVID-19 вече има толкова много политика и толкова малко фармакология”, коментира той, цитирайки фармаколога Георги Момеков.