С нова за България апаратура патолозите в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология вече правят бърза и още по-прецизна диагностика при съмнителни образувания.

От началото на юли там работи автоматизирана система за тъканна диагностика, която може да установи злокачествено или доброкачествено е образуванието. Чрез използването на предиктивни маркери се определят най-подходящата прицелна терапия и очакваните резултати.  Д-р Свитлана Бачурска, началник на Клиниката по клинична патология в Онкологията, представи възможностите на новата апаратура.

Д-р Свитлана Бачурска, началник на Клиниката по клинична патология в Онкологията, представи възможностите на новата апаратура.

Изследването е безплатно за лекуващите се в Онкологията. Болницата ще приема и други пациенти за уточняване на диагнозата. Те обаче ще трябва да платят между 50 и 250 лв., като основното, което болницата начислява, е стойността на консумативите.  Екипът, който прави изследванията в Клиниката по клинична патология.

Екипът, който прави изследванията в Клиниката по клинична патология.

Новата система ще служи и за мониторинг на таргетни терапии в лечението на различни социално значими онкозаболявания. Това ще нареди болницата до диагностичните възможности на водещи в света медицински научноизследователски центрове за борба с рака.