Нормален живот най-рано през февруари, смята руски министър

СЗО съобщи за рекорден брой нови заразени с коронавируса за едно денонощие в света - над 212 000. Най-много са те в САЩ, Бразилия и Индия. Над 11,3 милиона са потвърдените случаи по света вече, а починалите са над 530 000.

Извънредно положение е обявено в редица градове в Сърбия заради COVID-19. Коронавирусът не отслабва и не избира възраст, сочат местни лекари. 325 са новите случаи на зараза в Сърбия, а 8 души са починали. Над 1000 нови заразени има в Турция през последното денонощие.

Властите в Израел пък поставиха 30 000 души под карантина, след като бе активирано мобилно приложение за проследяване. В страната регистрират по над хиляда новозаразени всеки ден и властите връщат някои от ограничителните мерки.

В събота пъбове, хотели, кина и музеи отново отвориха във Великобритания. Трябва да отидете да се храните в ресторант, за да защитите работните места на цяло едно поколение, белязано от коронавируса, прикани сънародниците си финансовият министър Риши Сунак.

Лувърът отвори врати в Париж, но “Ер Франс” обяви, че съкращава 7500 работни места.

В Германия канцлерката Ангела Меркел благодари на възрастните хора за издръжливостта им през коронавирусната пандемия.

Мексико изпревари Италия и Франция по брой смъртни случаи на заразени с новия коронавирус и вече е на пето място в света по този показател.

Животът ще се нормализира най-рано през следващия февруари, прогнозира руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко в интервю за Интерфакс. В Русия остават в сила някои ограничения, като забраната за международни полети, която бе удължена до август.

Междувременно се оказа, че български моряци са заразили цял кораб с COVID-19, мислейки, че той не съществува. Български бизнесмен, собственик на шипинг агенция, разказва във фейсбук за двамата моряци, че се разкарвали 2 часа в индийски град и след 3 седмици корабът се оказал в Южна Африка с шестима заразени, а двамата заразоносители – тежко болни.

“Целият екипаж e 15 дни под карантина на кораба с полицаи пред кабините, застрахователят представя по 300 000 долара на човек ефективна парична гаранция, а ние се озоваваме пред невъзможност да отплаваме след карантината, защото смени на екипаж са забранени в Южна Африка”, пише той.