Колко от персонала ще ги вземе зависи от броя на болните

В 73 лечебни заведения са раздадени допълнителни възнаграждения по 1000 лв. на медицински и немедицински персонал по програмата на Министерство на здравеопазването за стимулиране на работещите на първа линия с COVID-19 през месец май. Това става ясно от справка на здравното министерство, предоставена за "24 часа".

Още в началото на пандемията премиерът Бойко Борисов обеща на работещите медици на първа линия с вируса да се раздадат допълнителни 1000 лв. към брутното им месечно възнаграждения.

"Размерът на изплатените средства от лечебните заведения следва да включва брутното допълнително възнаграждение и осигурителни вноски за сметка на работодателя, за всеки месец на лицата в лечебното заведение, които отговарят на изискванията, така че нетното допълнително възнаграждение, което трябва да получи всяко от лицата да е 1000 лева, съгласно националното законодателство", обясняват от министерството. Средствата идват от проект „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

За да получат средства, лечебните заведения трябва да отговарят на определени критерии. Максималният брой на персонала, който може да получи допълнително възнаграждение от лечебното заведение, е в зависимост от настанените за лечение пациенти с доказан коронавирус.

Ако петима пациенти са били

хоспитализирани през месеца,

до 40 човека  могат да получат

възнаграждения

При брой от 6 до 10 пациенти по 1000 лв. ще могат да получат до 70 души от персонала. Съответно при 11 до 50 хоспитализирани пациенти, допълнителни възнаграждения могат да получат 100 служители, а при над 51 - 200 работници.

Всяка болница подава точния брой хоспитализирани пациенти с доказан коронавирус за съответния месец. Доказването на вируса трябва да е реализирано през съответния календарен месец (т.е. от първия до последния календарен ден на месеца), посочват от здравното министерство. Доказването става след представяне на резултат от потвърдителните изследвания на лицето от референтна лаборатория.

След това всяка болница, на база графиците посочва кои служители от медицинския и немедицинския персонал са се грижили за болния, като именно те получават тези 1000 лв. допълнително възнаграждение. Ако пък към болницата има лаборатория, която тества за коронавирус,  се включват и лаборантите.

В регионалните здравни инспекции финансов стимул се дава на тези служители, които дежурят по 24 ч. на ГКПП-ата, където мерят температурата на пристигащите пътници, попълват формуляри с данните им и връчват предписания за изпълнение на задължителни противоепидемични мерки. Освен тях по 1000 лв. получават и тези, които вземат пробите от лица под домашна карантина, осигуряват наблюдение на тези болни граждани, които нямат личен лекар, издават предписания за задължителна карантина, наблюдават за спазването й или провеждат епидемиологични проучвания.

Работещите в центровете за спешна медицинска помощ, които пряко са участвали в обслужването на болни от коронавирус или съмнение за такъв, също ще получат по 1000 лв. В Националния център по заразни и паразитни болести пък те ще се дават на медицински и немедицински персонал, който е работил за провеждане на лабораторни изследвания и потвърждение на COVID - 19.

По 610 лв. пък ще получат

т.нар. здравни медиатори,

които също работят на първа линия. Голяма част от тях раздаваха сапуни, маски и даваха здравни съвети на хората от ромските квартали по време на извънредното положение.

В самостоятелните медико-диагностични лаборатории пък по 1000 лв. получава само персоналът, който е пряко зает с потвърждаване на изследванията.

За месец март по проекта средства за изплащане на допълнителни възнаграждения са преведени на 37 лечебни заведения. Сред тях са МБАЛ "Д-р Тота Венкова" АД, Габрово, МБАЛ Бургас АД, МБАЛ "Проф. Д-р П.Стоянов" АД, Ловеч, СБАЛББ Перник ЕООД, УМБАЛ "Георги Странски" - Плевен ЕАД, МБАЛ Благоевград АД, МБАЛ Разлог ЕООД, УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД, гр.София, ВМА - София, СБАЛИПБ "Проф.Иван Киров" ЕАД, гр.София, УМБАЛ Александровска ЕАД, гр.София, СБАЛББ "Св.София", УМБАЛ Софиямед, Втора МБАЛ ЕАД, УМБАЛ "Св.Анна"АД, УБАЛ "Света Марина" ЕАД, гр Варна, МБАЛ "Св.Иван Рилски" ЕООД , гр.Дупница, МБАЛ "Д-р Никола Василев" АД, гр. Кюстендил, МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" АД, гр. Смолян, МБАЛ Добрич АД, МБАЛ Пазарджик АД, МОБАЛ ДД-р Стефан ЧеркезовУ АД, гр.Велико Търново, МБАЛ Шумен АД, УМБАЛ "Св. Георги" ЕАД,гр. Пловдив, УМБАЛ "Пълмед" ООД, гр.Пловдив, МБАЛ "К. Попов" ЕОД, гр. Карлово, УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" АД, МБАЛ "СВ.Николай Чудотворец" ЕООД, гр.Лом, МБАЛ Айтос ЕОД, МБАЛ "Д-р Ив. Селимински"АД, гр.Сливен, МБАЛ УД-р Атанас ДафовскиУ АД, гр. Кърджали, МБАЛ ДАрдиноУ ЕООД гр. Ардино,МБАЛ Хасково АД, МБАЛ Силистра, УМБАЛ "Каспела" Пловдив, МБАЛ "Проф. Димитър Ранев" ЕООД, гр. Пещера и МБАЛНП "Св. Наум" ЕАД, гр. София.

Изплатени са средства още на всички 28 РЗИ. На 23 ЦСМП, но без тези в Ловеч, Разград, Русе и Търговище, защото служителите на техните центрове за спешна помощ не са участвали пряко при обслужване на болни с коронавирус или със съмнение за такъв, според отчетите на съответните структури за месец март. Финанси са отпуснати и за служителите на Националния център по заразни и паразитни болести и на СМДЛ „Лина“ ЕООД.

През април  допълнителни

възнаграждения са дадени

на 64 лечебни заведения

със сключени договори, на 24 ЦСМП, на Националния център по заразни и паразитни болести и на 3 медико-диагностични лаборатории: МДЛ Цибалаб ЕООД,СМДЛ Рамус ООД и СМДЛ ЛИНА ЕООД.

"Обръщаме внимание, че през април не са изплатени възнаграждения в регионалните здравни инспекции, тъй като работещите в РЗИ са държавни служители и по закон допълнителни възнаграждения могат да се получават само за тримесечие – в определени месеци, а именно – за първо тримесечие на годината през месец април, за второто - през юли и т.н. Това означава, че допълнителните възнаграждения в РЗИ за април, май и юни се начисляват текущо и ще бъдат изплатени през юли. За месец април са начислени възнаграждения на всички 28 РЗИ", обясняват от здравното министерство.

"През април и май като допустима целева група по проекта бяха включени и назначените по трудов договор към общините здравни медиатори. По тази линия са сключени договори със 108 общини. На база на предоставените отчетни документи от общините в МЗ до настоящия момент, 3а месец април 2020г. са изплатени възнаграждения на 103 здравни медиатори, извършвали активна работа на първа линия в условията на развиваща се пандемия от COVID-19 с експоненциално нарастване на засегнатото население", се казва още в съобщението.
73 болници са получили средства през май. Възстановени са и разходите на две медико-диагностични лаборатории МДЛ "БОДИМЕД-99" ООД и МЦ РепроБиоМед ООД.

"Всички лечебни заведения, ЦСМП, НЦЗПБ, медико-диагностични лаборатории и общини, следва да представят отчетните документи за изплатените допълнителни възнаграждения за месец май 2020г. в Министерство на здравеопазването до края на месец юни. В този смисъл се очаква броят на изплатените възнаграждения за май да нарасне", подчертават от здравното министерство.