Не е незаконен, а е задължителен скринингът за коронавирус при приемане в болница. Това обяви шефът на лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Тестове трябва да се правят на всички пациенти и да се плащат от касата или държавния бюджет, заяви той пред Би Ти Ви. За самите пациенти това е гаранция, че няма да бъдат заразени в лечебното заведение.

Пациентите не трява да бъдат обърквани - както сега, с обявяването, че такъв тест е незаконен. Законно е и е задължително, просто парите не може да се искат от пациента, посочи д-р Маджаров.

В момента няма болница, която да рискува и да приема хора без тестове, въпреки заповедта на министъра за PCR-ите. Но хората чуват от медиите как министърът казал, че не трябва тест, а отивайки в болницата, им казват "Трябва". Тогава вдигат скандали, объркват се, връщат се при личния лекар и искат направление за тестване, каквото не съществува, описа той хаоса сега заради заповедта на МЗ, че не трябвало да се искат тестове.

Затова вчера се срещнахме с министър Анананиев и изчистихме тези основни въпроси, обяви шефът на БЛС. Проблемът е как на болниците да се възстановят направените досега разходи за тестовете.

Първо, пациентите не трябва да плащат и не трябва да бъдат обърквани. Второ, болниците имат нужда да правят пълен скрининг. Трето, за това трябва да се погрижи държавата или НЗОК, обобощи председателят на лекарския съюз са се споразумели с министъра.

Министърът се съгласи, че трябва да има скрининг на пациентите, обяви д-р Маджаров. До дни ще е следващата ни среща с него, поясни той. Ще договорим различния подход в различните случаи. До 10 юли трябва да сме подписали споразумение или анекс с НЗОК, съобщи шефът на БЛС.