Къмпингар от София е сред заразените по морето

Майка и син сервитьори са последните два случая на заразени с COVID 19 в Бургас. Това разкри шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров преди среща с кмета Димитър Николов и Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.Той е в Бургас по повод мащабното тестване в черноморския град, чийто цел е да покаже, че районът около Бургас е безопасна зона.

Двамата келнери работели в различни заведения, които са оборотни и често посещавани. Те са са заразили от майката на сервиьорката, която се лекувала в болница в Сливен. След като се установило, че са заразени, целият персонал на двете заведения бил тестван. Няма опасност за клиентелата, казаха от местния щаб.

Двамата сервитьори били в стабилно състояние и  безсимптомни. Те са изведени вече под карантина и се лекуват в домашни условия.

Междувременно се разбра, че единственият останал пациент с COVID в бургаското инфекциозно отделение, e 41-годишен компингар, дошъл от София. Още преди да пристигне на морето, той не се чуствал добре. В Бургас положението му се влошило и изследванията в болницата показали, че е развил двойна бронхопневмония, а тестът за коронавирус се оказал положителен. Той е на кислородотерапия, няма придружаващи заболявания.

Столичанинът пристигнал на море със свой приятел на каравана, който е поставен под 14-дневна карантина. Целият къмпинг вече е дезинфекциран, но не е затворен.

"Нищо страшно не се е случило. Няма нужда да затваряме къмпинга. Нека и хората да не се притесняват. Ако се спазва дистанция, хората се дезинфектират и са дисциплинирани, нещата ще бъдат наред", заяви проф. Кантарджиев.