15°C   София
 

В десетки необичайно тихи градове в Европа, Америка, Азия, Африка и Австралия, във внезапно пречистения въздух надвисна натрапчив въпрос: Какво става? Как така в рамките няколко седмици 75% от жителите на най-напредналите и най-демократични страни се озоваха под домашен арест? Какво всъщност се случва зад завесата на медицинския сюжет? И как така колебанията на борсите съвпадат точно с вирусните атаки, нефтената схватка и новия прилив на прясно отпечатани банкноти?

Оставени на мира, можем да мислим безпределно за тия неща. И да правим неща, които си отказвахме преди. Например да четем до насита. Да смиламе прочетеното, макар и по единично. Да играем с децата си вкъщи. Да гледаме филм след филм. Да не ставаме от компютъра, докато не прочетем и видим всичко ново. Или да завършим някой интернет курс.

А можем и друго: да се обърнем към себе си и да се заемем със само-разбор. Хората мислят и мислят усилено. Карантината е възможност да си върнем телесното и духовното здраве. А това означава - цивилизационен скок. Точно затова ще стане дума тук.

Спокойствието лекува

Някой лекари смятат, че много от хората, попаднали в болница с един или друг проблем, се излекуват не толкова от лекарствата, колкото от факта, че дават пълна почивка на тялото и главата си. Лежат си, спят до насита, носят им храна под час, а близките ги затрупват с лакомства, плодове и цветя. Ако такъв човек има миролюбив и весел нрав, вероятността да се излекува нараства многократно.

Сега светът получи паузата, от която се нуждаеше отдавна. Земята иска почивка. Потреблението ни надхвърля нейните възможности. Сетивата ни са преситени, а сърцата - изсушени. Можем да наречем тази ситуация или криза, или "житейска пауза" и да мислим за най-важните неща. Например къде се намираме в цивилизационната стълбица.

Древните източни школи за самоусъвършенстване назовават чувството за благодарност висш знак за цивилизованост. Не само благодарността, която бликва естествено, когато обстоятелствата се стичат щастливо и благополучно. А и когато страдаме. Страданието може да облагороди или убие. Зависи как го използваме. Има ли за какво да благодарим, когато страдаме? "Раните са мястото, през което светлина влиза в нас", каква през XIII век поетът суфист Руми. А "страдание" и "състрадание" са думи от един корен.

В будистките школи в Тибет учениците изучават дисциплината "състрадание" в продължение на години. Тази свойствена единствено на човека способност е забелязана и изследвана и от Дарвин, идеолога на биологичната джунгла. Дейвид Лоуи, еволюционен теоретик и психолог, пише през 2000 г. "Загубената теория на любовта на Дарвин". Той подлага на дисекция Дарвиновото писмено наследство. Оказва се, че в писанията си, последвали “Произходът на видовете" (1859), Дарвин оспорва своите си формули за "оцеляване на най-силния" и за естествения подбор. Днес  биолози ги обединяват в т.нар. теория за "егоистичните гени". Лоуи изравя и събира разсъжденията на Дарвин за съчувствието, милосърдието, обичта и взаимопомощта. Без тези качества, казва Дарвин, еволюцията на човека е невъзможна.

"Състрадание", както и английското или френското compassion, идват от общ латински корен и означават "съпреживяване", "съчувствие". В библейския смисъл - това е съпреживяване на Христовите "страсти", т.е. "страдания" заедно с Исус. Състраданието е сложен емоционално-психологически комплекс, в който се сливат в общ поток разум и чувства, мисъл и опит, биология и метафизика, история и бъдеще. Ние нямаме отделна дума за този сложен улей, където се смесват инструментите на еволюцията. Китайците имат - "шин".

Връзката сърце/съзнание

"Шин" е трудно преводима на бългаски и другите европейски езици, защото нямаме концепция за съставното й понятие, означаващо "сърце/разум". Шин е една от най-често употребяваните в китайски; сама или в съчетание с други, тя има над 300 значения. Този богат регистър винаги е озадачавал езиковедите, защото няма аналози в други култури.

Китайската медицина назовава сърцето "император", от който зависят здравето и устойчивостта на останалите органи и системи. Тази метафора има смисъл и в западната медицина. Сърцето е центърът на живота, не само защото никога не спира да помпа кръв, а и защото още от момента на зачатието то и разумът са свързани. Западните биолози знаят, че клетките на сърцето и на мозъка имат общ биологичен генератор в ранните стадии на развитие на човешкия зародиш.

Възпитанието на сърцето е основна тема в източните дисциплини за самоусъвършенстване. В чигонг системата Юан Гонг има специална серия от упражнения за укрепване на 5-те главни сърдечни качества: откритост, доверие, обич, благодарност и уважение. Ако са добре развити, те променят радикално човешката личност в двоен смисъл: от една страна, човекът стъпва на пътеката на цивилизационната еволюция, а от друга - отваря се възможност за проява на "истинското аз". Това е изначално пълноценната личност на съществото "човек", която според будизма остава непроявена в живота на повечето хора.

Стотиците техники за постигане на "истинско аз" целят култивиране на състрадание, съпричастие, обич, благодарност, съчувствие. Тези техники съществуват от векове, но в нашата култира са забравени отдавна. Източните мъдреци казват, че щом загърбим възпитанието на сърцето, разделяме мъдрост от знание, наука от нравственост и тръгваме назад по еволюционната пътека.

Китайският лечител и чигонг майстор Юан Тзъ организира терапевтичен уебсеминар на теми "Сърце/разум" и "Опознайте и култивирайте качествата на сърцето" от 5 до 13 април. Има такса за участие, но с възмоножност и за18-24 месечно разсрочено плащане. Занятията са на английски. За информация, часове в местно време и регистрация посетете сайта renxueinternational.com или https://www.renxueinternational.org/rise-above-a-crisis-create-a-brand-new-life/ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...