Там се прекачват идващите от Китай

За България още няма пряка заплаха от проникване на новия коронавирус, но следим епидемията и имаме готовност за противодействие, каза за “24 часа” доц. Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Вирусът причинява тежка пневмония. Основните симптоми са треска с висока температура задух. На рентген в белите дробове се откриват данни за пневмония с двустранни белодробни лезии.

Броят на заразените расте, вирусът разширява територията си и се предава между хора. В Европа най-вероятна входна врата са летищата. Първо се смяташе, че е достатъчно да има термокамери за пътниците от директните полети от Ухан. В ЕС те са до Париж, Лондон и Рим. Но ако извън Китай се появят огнища, схемата ще се усложни. При разрастване на епидемията България ще следи пристигащите в София от Лондон, Москва и Истанбул. Там правят връзка пътуващите от Китай за България, обясни доц. Кунчев.

Термокамерите на летището работят, но това не е 100% застраховка, защото в инкубационния период заразеният няма симптоми. Предимство за страната ни са малкото контакти с огнището на новата епидемия.

При връщане от Ухан или от Китай с престой в Ухан хората с дихателни оплаквания  трябва да потърсят лекар и да съобщят колко време е траел престоят им и точно къде, както и за евентуални контакти с животни и хора.

На аудиоконференция с Комитета за здравна сигурност към ЕС била обсъдена схема за координирани действия и обмен на информация. Нашият център по заразни болести има опит с коронавирусите и доказва 4 типа. За новият 2019-nCoV още няма маркер, но при симптоми на пневмония може да определи или отхвърли наличието на коронавирус.  Опитът с инфекциите от коронавируси показва, че  епидемиите затихват и се самоограничават. Допускам, че така ще бъде и с новия вид, каза д-р Кунчев. 

Освен здравните власти и Външно министерство следи заразата. То уточнява, че СЗО още не препоръчва ограничаване на пътуванията. В съвети към пътуващите до засегнатите райони МвНР напомня:

- Да избягват близък контакт с болни;

- Да си мият ръцете със сапун, особено след контакт с болни или тяхната среда;

- Да избягват контакт с живи или умрели животни;

- При дихателни инфекции да спазват етикета за кашляне: да поддържат дистанция с околните, да покриват устата с кърпички, които после да се изхвърлят и да мият ръцете.