В съвременния живот една жена на 20-25 годишна възраст все по-рядко поставя като приоритет раждането на деца. Има достатъчно много фактори, които могат да бъдат причина за това нейно решение, което само тя самата има правото да вземе. А те са очевидни и предизвикани най-вече от социално-икономическата среда, в която живеем.

Въпреки че именно това е възрастта, в която жените имат най-голям репродуктивен потенциал, за повечето от тях желанието да родят се измества от редица други цели в живота - да завършат образованието си, да изградят стабилна кариера, да пътуват и да се възползват от младостта си по-пълноценно без отговорността, която безспорно представлява едно дете. Никой не може и не бива да обвинява една жена за този неин избор.

Защо жените отлагат майчинството?

- Все по-нарастващата роля на жените в различните професии;

- Трудност при намиране на работа на постоянен трудов договор и стабилност на работното място;

- Образование, следдипломни специализации, научна дейност и други, заради които жените започват своята кариера в по-напреднала възраст;

- Трудова миграция в чужбина, релокации, пътувания и живот извън страната с цел придобиване на опит, знания или заради по-добри условия на труд и решение за деца след завръщане в България;

- Липса на икономическа стабилност, увеличаване на цените на наемите, жилищата и други фактори, заради които не могат да си позволят разходите за раждане и отглеждане на дете;

- Липса на партньор;

- Нежелание на партньора или на двамата партньори;

- Недостатъчно социални условия за съвместяване на семейството и работата, като гъвкавост на работното време, работа на намалено работно време и т.н;

- Желание на жените по-дълго време да са свободни от ангажиментите, свързани с раждане и отглеждане на дете (пътувания, излизане с приятели и т.н.);

По-осъзнато желанието за дете се появява едва след 30-годишна възраст, но периодът, в който може да забременее една жена по естествен начин, не е безкраен. Напротив, от 35-годишна възраст плодовитостта на жените намалява драстично. Овариалният резерв започва да намалява по-бързо и следователно дори жените да запазят своята фертилност между 35 и 40 години, те ще имат по-малък брой яйцеклетки и с по-лошо качество.

Разминаването между оптималната и желаната възраст за дете е една от основните причини за репродуктивни затруднения. Но затова сме тук ние, специалистите по репродуктивна медицина, за да се опитаме да намерим решението за вас.

Всяка жена има конкретна причина да отлага раждането на деца. Жизненоважно е обаче тя да е наясно и да е добре информирана за това какви са репродуктивните възможности, които позволяват отлагане, без това да повлияе на вероятността от бременност.

През последните години се наблюдава значително нарастване на броя на жените, които решават да запазят своята фертилност, за да станат майки в бъдеще.

Съхранението на фертилността при млади жени е процедура, чрез която яйцеклетките на жената се изваждат и замразяват. По този начин жената може да използва тези яйцеклетки по-късно, за да забременее, без те да са загубили качеството си през годините.

Това е опция, която в някои случаи се препоръчва силно по медицински причини (преди лечение от онкологични заболявания). Но тя е отлична възможност и в случаите, когато отлагането на майчинството е по социални и кариерни причини.

Каква е възрастта, на която е добре да се замразят яйцеклетки

Въпреки че много жени вземат решение да запазят своята фертилност по-късно през своя живот, най-подходящо е замразяването на яйцеклетки преди 30-годишна възраст, когато жената е в пика на своята репродуктивна функция. Възрастта, на която жената реши да запази своята фертилност, е в пряка зависимост от качеството на яйцеклетките и следователно вероятността да забременее с тези яйцеклетки също варира. Но замразяването на яйцеклетки в млада възраст драстично увеличава шансовете за забременяване в по-късен етап от живота на жената.

Много е важно жените да осъзнаят, че колкото по-рано съхранят своята фертилност, толкова повече шансове за успех ще имат те в бъдеще.

Не е едно и също да замразите яйцеклетки на 20 или на 30 години, точно както не е едно и също да ги замразите на 30 или на 40 години.

Причината все още този метод да не се използва толкова често е, че малко жени си дават сметка, че идеалният момент да бъдат майки или да съхранят фертилитета си е преди 30 или 35-годишна възраст, поради незнание или липса на финансов ресурс.

Замразяването на яйцеклетки не е евтино и повечето млади хора предпочитат да инвестират парите си в други неща, отколкото да съхранят своята фертилност.

Въпреки това ние от Центъра по асистирана репродукция на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда държим да сте добре информирани за всички репродуктивни възможности, особено ако желанието да бъдете майка в даден бъдещ момент от живота е ясно.

Според едно скоро проведено проучване 24% от жените между 30-34 години имат намалени нива на антимюлеровия хормон, свързани с намален овариален резерв. За сравнение този процент е 12% при жени под 30 години, но нараства до 33% при тези над 35.

Какво представлява процедурата

Процедурата за замразяване или витрифициране на яйцеклетките е същата като при инвитро оплождането (IVF), тъй като и в двата случая се цели получаването на голям брой яйцеклетки, продуциращи се в яйчниците, за да може да ги аспирираме от там.

Кои са стъпките за съхранение на фертилността

- Консултация със специалист по асистирана репродукция

- Преди да започнете с процеса е необходимо да направите някои диагностични изследвания, за да се оцени състоянието на яйчниците, като ултразвуково и някои кръвни изследвания.

- Контролирана хиперстимулация на яйчниците. Тя се състои в приемането на хормонални лекарства с цел да се предизвика мулти-фоликуларно развитие в яйчниците и така да се получат възможно най-голям брой яйцеклетки.

- Контрол на стимулацията: По време на целия процес трябва да идвате в клиниката няколко пъти за ултразвукови и хормонални контролни изследвания и за да се провери дали яйчниковите фоликули растат правилно. В зависимост от това какъв е отговорът гинекологът може да направи промени в схемата на прилаганите медикаменти.

- Фоликуларна пункция: Това е миниинвазивна хирургична интервенция, която се извършва с венозна анестезия, така че няма да усещате никаква болка. Чрез специална пункционна игла, вкарана през влагалището, под ехографски контрол, гинекологът аспирира яйчниковите фоликули. Тази процедура обикновено отнема около 15 минути.

- Обработване на яйцеклетките: След като пунктатът е в лабораторията, ембриологът изследва фоликуларната течност под микроскоп и идентифицира всички яйцеклетки.

- Следващата стъпка е овоцитното денудиране. То се състои в елиминиране на клетките, които са около яйцеклетките, за да бъдат оставени напълно „обелени“, което е съществено изискване за замразяване.

- Замразяване: Това е последната стъпка от процедурата и изисква голямо умение от ембриолога. Първо, яйцеклетките се дехидратират с криопротектори, за да не претърпят повреди по време на замразяването и последващото размразяване. След това внимателно се поставят в специален носител и се въвеждат директно в течния азот при -196 ° С.

- Витрификацията е най-широко използваният днес метод за замразяване на яйцеклетки и ембриони. Това е вид ултрабързо замразяване, което предлага много висок процент оцеляване.

Каква е цената на процедурата?

Цената на витрификацията на яйцеклетките за съхранение на фертилността е между 3000 и 4000 лева, въпреки че това зависи от използваните медикаменти за стимулация, от услугите, включени в процедурата, таксата за поддръжка и срока на замразяване на яйцеклетките и др. Различните клиники за асистирана репродукция предлагат различни програми за съхранение на фертилността. Съществуват и програми за разсрочено плащане, така че имате възможност за малка месечна вноска, разпределена за срок от 6-10 години. Препоръчваме ви да се поинтересувате подробно и индивидуално за този тип персонализирани програми.

Известно е също така, че има и работодатели, които плащат на своите служители за тази процедура.

Какво се случва със замразените яйцеклетки?

В момента, в който жената пожелае да използва криоконсервираните си яйцеклетки, за да забременее, ще трябва да се подложи на инвитро процедура. Процедурата е много по-кратка, тъй като тя вече е преминала през фазата на стимулация на яйчниците, когато е замразила яйцеклетките. Необходимо е само партньорът да отиде в клиниката по асистирана репродукция, за да остави негов материал, освен ако жената не реши да използва донорски материал. В лабораторията яйцеклетките се размразяват по добре утвърден протокол и след това биват оплодени със сперматозоидите с помощта на техниката ICSI (интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди). Получените ембриони се култивират от 3 до 5 дни, след което се прави ембриотрансфер. Тези ембриони, които не са използвани, се замразяват отново за бъдещи опити.

Нашата цел като лекари по репродуктивна медицина и специалисти в Центъра за асистирана репродукция към Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда е да ви дадем възможно най-пълна информация какви са вашите възможности. Проучваме подробно и се интересуваме за всички допълнителни оръжия в борбата с репродуктивните неблагополучия, които могат да ви бъдат от полза. Защото борбата наистина понякога не е лека и знаем, че се нуждаете от сигурен и надежден партньор.