Основно правило за лечението: при вирусните без антибиотик.

Петте най-чести респираторни болести в детството са грипът, настинките, синузитът, стрептококовата инфекция на гърлото, ларинготрахеобронхитът.
Пикът им е през студените месеци по две причини.
Ниските температури водят до свиване на кръвоносните съдове в лигавиците на носа, гърлото и трахеята и до тях стига по-малко кръв. Логично намаляват и пренасяните от кръвта имунни клетки. Това прави лигавиците по-лесна входна врата за вируси и бактерии.
Втората причина е, че в затворени помещения и особено в големи колективи болестните причинители се предават по-лесно от дете на дете.
Грип
Той е най-голяма заплаха за децата до 4 г., веднага след това се нареждат децата в предучилищна и начлна училищна възраст. Те се срещат за първи път с повечето видове грипни вируси и нямат дори частичен имунитет, ако не са ваксинирани.
Особености на симптомите при децата са, че грипът буквално ги сваля на легло изведнъж и вдигат по-висока температура от възрастните. Други оплаквания са от главоболие, болки в мускулите, гърлото, синусите.
Антибиотиците не помагат при грип - той е вирусно заболяване. По преценка на лекар се дава антивирусното лекарство озелтамивир, което може да съкрати боледуването и да намали риска от усложнения, ако се започне през първите 48 часа.
За подкрепа на организма: много течности и при нужда медикаменти за сваляне на високата температура и обезболяващи.
Настинки
Те също са вирусни инфекции - може да ги причинят близо 200 агента. В над 95% от случаите не водят до сериозни здравни проблеми и за няколко дни до седмица минават.
Симптомите са сходни, но много по-леки, отколкото при грипа. Включват хрема, кихане, възпалено гърло, кашлица, главоболие и болки в тялото. Те не са сериозни и се подобряват след няколко дни. Характерно е, че възрастните обикновено не вдигат температура, а децата - да.
Почивката и пиенето на много течности ще помогнат за по-бързо възстановяване. Но се въздържайте да давате дори лекарства без рецепта на своя глава - особено за кашлица, ако детето е под 2 години. В темата за сиропите за кашлица през последните години има доста нови правила за употребата. Консултирайте се с лекар дали и какво да дадете на малкото дете.
Синузит
Често придружава настинките и грипа, но не е просто хрема. Възпалението на лигавиците на синусите води до оток, заради който се събира секрет в кухините, в които трябва да има само въздух. Оплакванията са от болка и тежест в областта на скулите и/или над веждите, носът е запушен, секретите добиват жилавост и цвят, болки в гърлото, лош дъх и гадене или повръщане, може да се появи кашлица. При децата симптомите се задържат по-дълго, отколкото при възрастните. За облекчаване на дишането обикновено да се изписват капки, които намаляват отока на лигавицата, но правилото е да не се използват повече от 5 дни. Ако е налице бактериална инфекция, педиатърът може да даде антибиотик.
Бронхит
Това възпаление на бронхите обикновено се причинява от вирус и може да се развие след настинка или грип. Постоянната кашлица е класически симптом. Тя може да се задържи в продължение на 3-4 седмици. Обикновено дълбоката кашлица върви с храчки, болки и тежест в гърдите, хрипове, хрема, треска, умора, възпалено гърло.
Симптомите са до голяма степен едни и същи при възрастни и деца, но малките по-често гълтат храчките, вместо да ги откашлят.
Децата с астма, алергии или хроничен синузит са изложени на по-висок риск от развитие на бронхит. Една особеност е, че астмата може да бъде сбъркана с бронхит или обратно . При съмнение трябва да се направи диференциална диагноза от специалист.
Лечението на бронхита се фокусира най-вече върху облекчаване на симптомите.
Ларинготрахеобронхит
Другото му име е круп, но звучи непознато и някак заплашително и лекарите използват дългото име на инфекцията.
Въпреки че е много по-често срещан сред децата, възрастните също могат да развият ларинготрахеобронхит. Обикновено се причинява от вирус, който възпалява трахеята (дихателната тръба) и ларинкса (гръкляна).
Отокът от възпалението затруднява дишането и се появява характерен свистящ или хриптящ звук при дълбоко поемане на въздух. Гласът също звучи дрезгаво.
Крупът има тенденция да засяга по-малките деца под 4-годишна възраст. При тях се характеризира с мъчителна лаеща кашлица и силно затруднено дишане.
Традиционното лечение е с покой, течности и противовъзпалителни и болкоуспокояващи.
Овлажняването на въздуха в стаята подпомага дишането, особено през нощта. При тежки случаи педиатрите мислят за по-агресивно лечение.