10°C   София
 

Учени обявиха, че има "видове стареене" и определиха 4-те основни от тях според индивуалните особености на хората. Статия по въпроса излезе в сп. "Нейчър".

Екип от Станфордския университет в продължение на 2-3 г. следи нивата на определени микроби, белтъци, метаболити и липиди на 106  здрави доброволци на възраст от 29 до 75 г. Промените в нивата се отчитали с редовно вземане на кръв, слюнка, урина, изпражнения, назални и чревни микробиоми и с генни изследвания, предаде "Фокус".

Използвайки маркери на 10 343 гена, 306 кръвни белтъци, 722 метаболити и 6909 вида микроби, авторите идентифицират 4 пътя на стареенето на организма: метаболитен, имунен, хепатален (нарушена функция на черния дроб) и нефротичен (проблеми с бъбреци).

Учените обясниха, че принадлежността към някой вид не означава, че други биологични пътища на стареене няма да действат. Типът показва посоката, в която най-силно нарастват биомаркерите за остаряване. Тези типове не са взаимно изключващи се, възможна е комбинацията им.

Те сочат доминиращия начин, по който молекулярните и други промени настъпват при стареенето при хората. Той може да се определи още в младостта.

Например при метаболитния път рискът от диабет расте с годините, а маркер за това е повишеният хемоглобин А1. При хора с имунен тип се фиксират повече маркери за възпаление и по-висока заболеваемост.

"Типът на стареене не е само етикет", се казва в прессъобщение на университета. "Той ще помогне на хората да се съсредоточат върху индивидуалните рискови фактори за здравето и да разберат в кои области може да се сблъскат с проблеми."

Така учените доказват, от една страна, че процесите на стареене са разнородни, а от друга - че въпреки това те следват фиксирани пътища.

"Виждаме ясни модели в начина, по който хората изживяват стареенето на молекулярно ниво. Има доста голяма разлика не само в това как човек остарява, но и в това колко бързо остарява", се казва в съобщението.

Типът на стареене показва коя област на тялото се „износва“ най-бързо. Знаейки това, може да промените нищо в живота си и да забавите процеса. Така при 15 участници в изследването е настъпило забавяне на стареене, а в някои случаи има и спад в нивата на маркерите поради промяна в начина на живот (промени в храненето и отслабване за метаболитния тип) или прием на определени лекарства (статини за нефротичния тип).

Авторите се надяват, че в бъдеще, разделяйки хората по вид застаряване, лекарите ще могат по-добре да прогнозират влошаващото се здраве и да изберат индивидуално лечение на старостта.Иван Иванов
01/15/2020 20:33:25

По безсмислена и неинформативна статия скоро не бях чел. Или неправилно е преведено или преводачът нищо не разбира от материята.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Дете обяви домашните си любимци за продажба, за да помогне на друго дете. 9-годишната Ана Мария от Димитровград реши по този начин да събере пари за лечението на момиче със злокачествено заболяване, чийто единствен шанс е скъпа терапия, предава NOVA. „На първия ми учебен ден ми ги подариха и обичам да си играя много с тях”

ПЛЪХ 5 февруари 1924 – 23 януари 1925; 24 януари 1936 – 10 февруари 1937; 10 февруари 1948 – 28 януари 1949; 28 януари 1960 – 14 февруари 1961; 15 февруари 1972 – 2 февруари 1973; 2 февруари 1984 – 19 февруари 1985; 19 февруари 1996 – 6 февруари 1997; 7 февруари 2008 – 25 януари 2009 В своята година Плъхът трябва да прави планове за бъдещето и

Eдна мила честитка за рожден ден се появи преди няколко месеца на най-четената страница в “24 часа” - “Оживление”. Написана от момиче, влюбено в своето момче. Момчето - млад офицер от Българската армия, нямаше как да види сърдечния поздрав, тъй като в този момент беше на далечна задгранична мисия. Любимата му обаче беше помислила за всичко - снима

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Роден съм в Атина - люлката на демокрацията, сега живея в “Дружба” - гроба на демокрацията. Това накратко е животът на новия водещ на вечерното шоу на Би Ти Ви Николаос Цитиридис. Той сам се пошегува с биографията си при официалното си представяне преди три дни. За това, че Би Ти Ви е намерила заместник на Слави Трифонов

Евреите масово ще напуснат Германия, ако не се направи нищо срещу разрастването на антисемитизма. Това предупреждение отправи днес германският министър на външните работи Хайко Маас, пише в статия на списание "Шпигел". Всеки втори евреин вече е обмислял да напусне страната, подчертава министърът в навечерието на 75-годишнината от освобождаването

Българин е бил задържан с 46 пликчета кокаин в стомаха в Доминиканската република, съобщи местното онлайн издание "Доминикан тудей", предава БТА. Той бил арестуван на международното летище на Пунта Кана, където минавал проверка, за да се качи на полет за Белгия. Българинът бил откаран в болница, където кокаинът бил изваден от стомаха му