Учени обявиха, че има "видове стареене" и определиха 4-те основни от тях според индивуалните особености на хората. Статия по въпроса излезе в сп. "Нейчър".

Екип от Станфордския университет в продължение на 2-3 г. следи нивата на определени микроби, белтъци, метаболити и липиди на 106  здрави доброволци на възраст от 29 до 75 г. Промените в нивата се отчитали с редовно вземане на кръв, слюнка, урина, изпражнения, назални и чревни микробиоми и с генни изследвания, предаде "Фокус".

Използвайки маркери на 10 343 гена, 306 кръвни белтъци, 722 метаболити и 6909 вида микроби, авторите идентифицират 4 пътя на стареенето на организма: метаболитен, имунен, хепатален (нарушена функция на черния дроб) и нефротичен (проблеми с бъбреци).

Учените обясниха, че принадлежността към някой вид не означава, че други биологични пътища на стареене няма да действат. Типът показва посоката, в която най-силно нарастват биомаркерите за остаряване. Тези типове не са взаимно изключващи се, възможна е комбинацията им.

Те сочат доминиращия начин, по който молекулярните и други промени настъпват при стареенето при хората. Той може да се определи още в младостта.

Например при метаболитния път рискът от диабет расте с годините, а маркер за това е повишеният хемоглобин А1. При хора с имунен тип се фиксират повече маркери за възпаление и по-висока заболеваемост.

"Типът на стареене не е само етикет", се казва в прессъобщение на университета. "Той ще помогне на хората да се съсредоточат върху индивидуалните рискови фактори за здравето и да разберат в кои области може да се сблъскат с проблеми."

Така учените доказват, от една страна, че процесите на стареене са разнородни, а от друга - че въпреки това те следват фиксирани пътища.

"Виждаме ясни модели в начина, по който хората изживяват стареенето на молекулярно ниво. Има доста голяма разлика не само в това как човек остарява, но и в това колко бързо остарява", се казва в съобщението.

Типът на стареене показва коя област на тялото се „износва“ най-бързо. Знаейки това, може да промените нищо в живота си и да забавите процеса. Така при 15 участници в изследването е настъпило забавяне на стареене, а в някои случаи има и спад в нивата на маркерите поради промяна в начина на живот (промени в храненето и отслабване за метаболитния тип) или прием на определени лекарства (статини за нефротичния тип).

Авторите се надяват, че в бъдеще, разделяйки хората по вид застаряване, лекарите ще могат по-добре да прогнозират влошаващото се здраве и да изберат индивидуално лечение на старостта.