Нацоналният център по заразни и паразитни болести доказа нов генотип на морбилния вирус у нас. Институтът „Роберт Кох“ в Берлин потвърди, че генотипът на проби от взрива в Пазарджик през ноември е D8-Gir Somnath-4683. Тоест, децата се разболяват от нов морбилен вирус, различен от досега циркулиращия в страната B3-Dublin . Генетично вече се доказва нов взрив. Започнал е с дете, пристигнало от Франция. То е заразило други деца при празнуване на рожден ден. Това каза за „24 часа“ директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.

Референтната лаборатория на центъра е изпратила проби и от потвърдени случаи през ноември – от Монтана на дете от София, контактувало с роднини от Македония. Вирусът при тях е с генотип В3 Dublin.

От началото на годината в страната са съобщени над 1200 случая. За същия период на предходната година са съобщени 8 случая.

За последните 3 години в ЕС са докладвани над 44 хиляди заболели от морбили. Числото е абсолютно неприемливо, като се има предвид, че 60-те години съществува ефективна ваксина срещу болестта. България е сред топ 5 заедно с Франция, Италия, Полша и Румъния.

Според последния доклад на Европейския център по контрол на заболяванията проблемът е в отлива от ваксиниране през последните 20-ина година. Средната възраст на болните нараства прогресивно - от 10 години през 2009 г. до 17 години през 2019 г. Хора на възраст 20 години и повече представляват 35% от съобщените случаи между 2016-2019 г.Тази шарка е най-опасна за кърмачетата между 6 и 13 месеца. Това е периодът, в който са прекалено големи, за да бъдат защитени от майчините антитела, но твърде малки, за да бъдат ваксинирани. Почти половината (45%) от всички смъртни случаи от морбили са при кърмачета.

Докладът изброява редица опции за справяне с проблема. Най-важната интервенция е да се осигури висококачествена рутинна имунизационна програма, достигаща до 95% покритие на ваксинацията на субнационално ниво. Важно е също така да се увеличат възможностите за проверка на ваксинацията и да се предложат допълнителни дейности, за да се запълнят пропуските в имунитета.