Аргументът е, че освен рака на маточната шийка намалява и риска от полови брадавици и злокачествени тумори на гърлото.

Основната цел на ваксинационните програми срещу човешки папиломен вирус (HPV) е намаляването на случаите на рак на маточната шийка. Затова фокусът е върху момичета на възраст 12-14 години, когато се смята, че още не са имали сексуални контакти. Но наблюденията в държавите, в които ваксината се прилага от първите години след създаването ѝ, установяват ефект и върху разпространението на

гениталните

брадавици, които

се причиняват

главно от HPV

от типовете 6 и 11

Тези нови данни подхранват дебата за потенциалните ползи от разширяването на програмите за ваксинация срещу HPV до повече възрастови групи, както и за прилагане при двата пола.

“Разширяването на програмата за ваксинация срещу HPV с включване на момчета на възраст 12-14 години би могло да помогне за намаляване на честотата на тези инфекции и на здравната тежест, свързана с лечението на генитални брадавици, което може да бъде дълъг процес - обяснява проф. Джак Кузик от университета “Куин Мери” в Лондон. - Видяхме, че когато имунизираме тийнейджърки, особено в региони, където покритието с ваксини е ниско, не се създава групов имунитет в обществото. Ваксинирането на момчета освен пряка защита за тях ще осигури и по-голяма косвена защита за момичетата.”

Момчета са включени в програмите за ваксинация срещу HPV само в някои страни, в световната превенция подходът е по-близо до изключенията.  

В държави с успешна програма за ваксинация срещу HPV като Великобритания, която постига 80–90% покритие на момичета на възраст 12-14 години, има данни за намаляване на инфекция с HPV. Следователно процентът на рак на шийката на матката ще бъде много по-нисък в сравнение със страните с намалено или никакво покритие, казва проф. Кузик.

Някои вирусолози очакват, че при разширени програми за ваксинация срещу HPV

ще се ограничат и

други видове рак,

свързани с HPV

инфекция, като рак на гърлото и ларинкса.

“Време е да анализираме факта, че в страни с добре развити програми за скрининг на шийката на матката ракът на орофаринкса при мъжете сега е по-често срещан от рака на шийката на матката при жените”, предупреждава Кузик. Според него ваксинирането на момчета в училищна възраст може да помогне за намаляване по-късно в живота на

рака на гърлото и

ларинкса, които

се срещат при мъже

на 50-60 години

Също така има вероятност ваксинирането на мъже дори на възраст над 45 години да има превантивен ефект. Въпреки че изглежда много обещаващо, даването на подобна препоръка трябва да се предхожда от допълнителни проучвания за ефективност. Чак след това може да се въведе масово.

Дебатира се и ползата от ваксиниране на всички момичета и жени до 45 години.