Диабетиците развиват сърдечна недостатъчност по-често и по-рано от останалите хора. Над две трети от тях имат нарушена функция на сърцето 5 г. след поставяне на диагнозата. Въпреки това сърдечната недостатъчност често остава недиагностицирана.

Особено висок риск за сърцето има при диабетиците с наднормено тегло, повишено артериално налягане и са в напреднала възраст, както и жените, каза доц. Александър Шинков - ендокринолог от специализираната болница “Акад. Иван Пенчев”.

Сърдечната недостатъчност и бъбречното заболяване, известни като кардиоренална болест, са чести при хората с диабет тип 2 и се развиват рано. Ако не се направят специфични изследвания, състоянието остава неразпознато и скрито поразява органите.

Навременното включване на подходящи медикаменти за диабет, които намаляват риска за кардиоренална болест, подобряват прогнозата и удължават живота, каза на дискусия за новите подходи към диабета кардиологът доц. Яна Симова. Тя допълни, че модерният алгоритъм е с малко на брой лекарства да се постига контрол на кръвната захар и едновременно с това да се ограничават уврежданията на сърцето и бъбреците. 

Според двамата медици новите терапии намаляват риска от бъбречно заболяване с 45% и с 30% пристъпите на сърдечна недостатъчност.

Това променя и международните медицински ръководства.