След 25-годишна възраст тялото го произвежда по-пестеливо

Колаген. Това е думата, която задължително ще влезе в разговора ви с дерматолог, все едно какво ви е завело при него. Около 80% от кожата е съставена от колаген. Заедно с еластина той е определящ фактор колко гладка и млада изглежда тя. Но колагенът е наличен и в други органи - съставлява до 30% от всички белтъци в тялото.

След 25-годишна възраст обаче синтезът на този "белтък на младостта" започва да спада. Ето защо е добре той да се набавя и чрез храната.

Съставен е от аминокиселини в уникална последователност, която му придава много по-различна форма от другите белтъци. Открит е в началото на ХХ век и се превръща в най-ухажвания белтък в индустрията за красота. С трупащите се данни за ролята на червата за цялостното здраве днес колагенът е важен за почти всички медицински направления. Най-голямо внимание му отделят кожните лекари, гастроентеролозите и ортопедите. Диетолозите го харесват, защото ги освобождава от неудобството да предписват хранителни добавки - колаген може да се набавя и “безплатно”, но не и от веганите - всички видове колаген имат животински произход.

Източниците на този белтък са животинската кожа, сухожилия, хрущяли, кости и пр. “рога и копита”. Супите, вареното и печено цяло парче месо или риба отделят колаген - онова, което желира при охлаждане ястието. Но ако човек яде само навън или само полуфабрикати, не дава на тялото нужния строителен материал за нови клетки.

Ако яде домашна храна, не трябва да се безпокои, нито да се хваща на митологията, че е от решаващо значение от кое животно идва ценното вещество. В зависимост от структурата си колагенът е над 25 типа, въпреки че масовата представа се свежда до 3 - говежди (тип I и тип III), пилешки (тип II), рибен (тип I). На тази основа се казва, че най-подходящи за кожата, костите и червата са говеждият и рибният, за хрущялите - от пилешкият.

На теория при болки в ставите тип II е по-добър от тип I. За по-здрава кожа и чревно здраве - тип I. Според диетолози разликите в структурите са прекалено малки, за да имат решаващо значение. Но ако се набавят от добавки, типовете колаген имат различна цена заради разликите в “добива” им. По груби сметки промишленият рибен колаген е около 2 пъти по-скъп от говеждия.

При набавяне на колаген по естествен начин от храната това няма значение. Водещо е да се използват цели птици и риби и големи парчета “некачествено” месо с кости и сухожилия. Най-добрата техника е да се варят дълго на ниска температура. За костен бульон се препоръчва 6-10-12 часа варене, но достатъчно колаген ще излезе и за 4-5 часа.

Колаген ли е, или желатин това, дето се стяга след охлаждане?

Няма значение като краен ефект за тялото. Имат еднакво съдържание на аминокиселини и равностойна хранителна полза. Желатинът може да е дори по-полезен за червата - отнема малко повече време за усвояването и помага за справяне с проблема на пропускливите черва. При него най-често поради нездравословно хранене лигавацата на червата става по-рехава и пропуска към кръвта по-едри частици. Когато се поема от клетките на червата, желатинът най-напред “тапицира” именно нея с нещо като временен защитен слой. След това добрият белтък поема към съединителната тъкан, сухожилията, ставите, костите.

За здравето на тялото не е достатъчно обаче само да приема с храната достатъчно колаген/желатин. Важно е каква част от него ще се усвои и какви са възможностите на тялото да образува колаген, дори когато той се абсорбира напълно, за да образува колагенови влакна на всички важни места.

Витамин С играе водеща роля за образуването на колаген и защитава структурите, които го съдържат, от увреждания и бързо “разпакетиране” на колагеновите нишки.  Според генетиците един на всеки 3-4 души носи ген, който предразполага към ускорено разграждане на колаген.