Спортистите в днешно време запазват върхова форма по-дълго и здравето им е по-добро откогато и да е било по-рано, казва д-р Джаки Форсайт, прочут английски физиолог. Според нея мъжете и жените по традиция стигат върха на своята професионална кариера в спорта на възраст между 25 и 30 години. Сега обаче в много случаи спортистите остават на върха и далеч след като са навършили 30 г.

Роджър Федерер в тениса и Тайгър Удс в голфа са само два примера за тази нова тенденция. Те печелят титли в своите спортове, когато единият вече гони 40 г., а другият ги е подминал.

Д-р Форсайт преподава в университета на Стафордшир. Според нея причините за спортното дълголетие са напредъкът на медицината и повечето знания за физиологията на човека.

"Изследванията показват, че чувствителният спад в спортната форма настъпва чак около 50-годишна възраст както при мъжете, така и при жените", казва тя. "Това удължаване е резултат от медицинските постижения и от по-доброто разбиране за поведението на човешкото тяло при тренировки. Затова върховата форма вече се поддържа и на по-късна възраст, макар че в това отношение влияят и фактори като промените в социалната среда, технологичният напредък и подобреното лечение на контузии.

Новата тенденция се проявява най-отчетливо в спортовете, които изискват издръжливост. При тях по-зрялата възраст дори е предимство, тъй като тялото на спортиста по-добре понася натоварвания на мускулната тъкан и клетките се адаптират по-добре към тренировките.

Остава в сила обаче тенденцията средната възраст за върхови постижения в тениса, голфа, леката атлетика и колоезденето да е доста по-ниска при жените, отколкото при мъжете.

В атлетиката например върхът при мъжете се достига средно на 29 г., докато при жените това става на 27 г. В голфа - съответно на 31 и на 26 г., а в тениса - на 26 и на 25 г.

"Дължи се на биологически фактори", обяснява д-р Форсайт.

"В миналото например се смяташе, че жената трябва да сложи край на спортната си кариера в леката атлетика, ако иска да създаде семейство. Сега вече не е така. При жените по принцип се случва често да зарежат спорта още в пубертета заради неблагоприятни промени в тялото им. Но в спортове като голфа и тениса телесните промени нямат чак такова значение, че да опропастят представянето", обясни д-р Форсайт.

В тениса от началото на XXI в. има 3 големи шампионки на възраст под 20 г., докато при мъжете тинейджър с шампионска титла е само един. Общо 21 тенисистки под 21-годишна възраст са вкусили сладостта на триумфа, докато при мъжете това са могли да сторят едва 10. В по-късни периоди от живота обаче жените не успяват да се задържат на върха, като кариерата на Серина Уилямс в тениса е по-скоро изключение, казва д-р Форсайт.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...