Вода, салати, зехтин, кафе, разходки подсилват отвътре ефекта богиня на плажа

За здравите хора детоксикацията не е сезонно събитие или някаква особена намеса отвън, а ежедневен нормален физиологичен процес. В него основната роля играят лимфата, черният дроб, бъбреците и кожата, казва д-р Мария Николова. Но

тялото може да бъде

подпомогнато да

оптимизира неговата

биологична програма

за изхвърляне на непотребните метаболитни боклуци.

От полза е например балансирана диета, в която имат място и подпомагащи черния дроб храни като зеленолистни зеленчуци, авокадо, зехтин, разумно количество кафе, билки хепатопротектори като например корен от глухарче или извлек салимарин от белия трън.

Задължителен елемент за безпрепятствената физиологична детоксикация е да пием поне 1,5 литра вода на ден, а в горещини като сегашната топлинна вълна, обхванала България - 2 и повече литра. Към това е добре да се добави редовно ходене пеш поне по половин час на ден далече от улиците с натоварено движение. И още нещо, което е също толкова важно, но изисква повече усилия и поради това обикновено се прескача: масажи срещу вяло кръвообращение и лимфен застой.

Основното условие тези ритуали да ни се отблагодарят с пълния си капацитет на полезно действие е да са в хармония със сезона. През лятото спазването на семплата програма за детокс плюс дори

не изисква особени

разходи, а улеснява тялото

по-ефикасно да изхвърля токсините и да презарежда жизнената ни енергия.

Как да пием вода в горещините - не алкохол или газирани напитки!, и да правим най-естественото физическо усилие за изправилия се в хода на еволюцията човек, си знаем. Но поне 90% от западното население не познава правилата на здравословния самомасаж. Той е част от източната култура за поддържане на добро здраве и оптимална физическа и емоционална кондиция.

Например за слънчевото време на годината, когато ходим възможно най-леко облечени, идеален е сухият четков масаж. Тази практика

стимулира лимфния поток,

увеличава кръвообращението и балансира продукцията на мастните жлези, при което се намалява рискът от целулит и увреждане на кожата от слънцето.

Сухото “измиване” на мъртви кожни клетки може драстично да подобри външния вид, защото стимулира тялото да поддържа еластичността на съединителната тъкан, подобрявайки тонуса на кожата, която през топлия сезон е почти цялата на показ.

Най-доброто време за

процедурата е началото

на деня преди душа

За добър ефект трябва да се спазват няколко основополагащи правила.

- Използвайте средно мека четка от естествени косми с големината на длан. За цялостен масаж е нужна четка с достатъчно дълга дръжка, за да стигате с нея до гърба си.

- Не четкайте чувствителната кожа на лицето си и зони, които са наранени или раздразнени, местата на ухапвания от комари или други насекоми - също.

- Целта ви не е дълбоко въздействие - това е друга процедура, за която трябва да се консултирате с кинезитерапевт. Натискът с четката трябва да е съвсем малко над границата на погалването.

- Стремете се движенията да са кръгови отдолу нагоре.

- Винаги напредвайте с четкатата в посока от периферията на отделните части на тялото към сърцето.

Има два подхода как да стигнете до крайната точка. Нещо като две формули за решаване на задачата от типа “една кола се движи от точка А към точка Б”. Теоретиците на двете основни школи в стигащите до невероятни подробности учения за самомасаж се различават основно по задаването на

отправната точка.

Тя може да е от зоната

над тимуса - важна за

имунната система жлеза,

или от пръстите на краката

"Нахъсването" на жлезата в началото с кратък масаж на зоната е подход, който се обяснява с необходимост от общо енергизиране, след което се пристъпва към поетапно включване на цялото тяло в процеса на тонизиране и детокс. След това правилата са идентични.

С енергично кръгово движение

същинският сух масаж

стартира от ходилата

С къси спираловидни движения се преминава все по-нагоре по краката към тялото. Бавно продължавате нагоре през корема и дупето, където натискът е на практика символичен. С достигането до гърдите се преминава към смяна на посоката – от пръстите на ръцете в посока нагоре към сърцето.

Детокс ритуалът, условно казано, продължава под душа - водата отмива остатъците от клетки. За да се избегне прекаленото изсушаване на кожата, която и без това страда от летните температури, след къпането е добре тялото да се намаже с кокосово масло или козметика, която го съдържа. Защо точно този вид? На това масло се приписва най-силен естествен слънцезащитен ефект при най-продължително запазване на влагата и липидите в кожата.