Жилавите, лепкави и сладки лакомства чупят, разместват и разяждат скобите

Зъбните шини са незаменими срещу кривини и дефекти, които създават комплекси, особено на младите. Те са ключ към красива усмивка, но при неправилно “стопанисване” могат да причинят кариеси и гниене на зъбите, предупреждават стоматолозите.

Да се поддържа добра устна хигиена, е важно, но не е достатъчно. Има определени храни, които пациентите с брекети трябва да избягват, иначе шината може да навреди, вместо да помогне. Сред тях са

дъвчащи

бонбони и ядки

Карамелчетата се оплитат около брекетите и ги повреждат. Но по-опасното е, че захарта полепва за дълго по зъба под шината, където трудно се стига с четката, и бавно разяжда емайла.

Ядките са враг на шините, защото са твърди и малки. Те лесно могат да счупят фината метална жичка, а това значи поредно посещение на зъболекаря и нови харчове. Ако вкусът на ядките и протеина ви липсват, подправете храната си с различни видове олио от тях.

Пуканки,

печена и варена

царевица

са сред най-рисковите храни за шините. В пуканките има неразпукани зърна, които, освен че са твърди за дъвчене, могат да се забият във венеца. Тогава брекетите трябва да се свалят от специалист и парчетата да се извадят. Затова следете за цели кукурузени зърна и ги избягвайте.

Ръфането на царевичен кочан също е опасно – има риск металната тел да се размести или скъса. Въобще захапването на всичко твърдо с предните зъби не е препоръчително при брекети. При това по тях полепват неприятни останки от тази храна. Варена царевица може да се яде, но наронена от кочана.

Корави брецели

и питки

тип тако лесно могат да изтикат или откъртят шината. Тя е прикрепена за челюстта със залепваща субстанция, достатъчно яка, за да устои на повечето хани, но не и на твърдите като камък. Ако те разхлабят брекетите ви, не се опитвайте да ги оправите сами, а идете при специалист.

Хрупкавите, но много корави гевреци тип брецели също заплашват да счупят зъбните скоби. И още по-лошо – при натиска от захапването опасаният с метална лента зъб може да се пукне или строши.

Препоръчително е пациентите с шини да избягват консумацията на

дъвка, лед,

газирани напитки

Дъвката е по-опасна и от пуканките – може да изкриви телчетата на брекетите. При това толкова леко, че няма и да забележите. Но това ще измести зъбите ви в неправилна посока и после ще трябва да носите шините по-дълго, за да се оправи поражението.

Дъвченето на лед чупи зъби – със или без брекети. Но ако това стане между шините, може да не усетите до свалянето им, когато зъбът ще е съсипан.

Газираните напитки не са твърда храна, но са също толкова опасни. Комбинацията на киселина и захар атакува зъбите и венците и причинява кариеси. А някои видове сода разяждат лепилото, което крепи шините.

Зъболекарите предупреждават да се избягва хрупането на

сурови зеленчуци,

твърди мюсли

и корнфлейкс,

които рискуват да разместят или счупят шината. Вместо твърдият морков да се гризе цял, по-добре е да се бланшира, настърже или нареже на ситно. Опасни са също твърдите ябълки и горските плодове, чиито семенца се завират между зъбите.

Някои обичат зърнените закуски хрупкави, но трябва временно да се лишат от тях, ако ще носят брекети. Докато сте със зъбни скоби, размеквайте мюслите по-дълго в течността или купувайте по-мек вариант корнфлейкс.