Почистването - №1 сред грижите за лицето

За някои хубавата кожа е природна даденост, други трябва да полагат специални грижи за свеж вид и отстраняване на дефектите. Малка промяна в ежедневния тоалет дава големи резултати, пише “Хелти ливинг”. Това са лесни трикове, които едва ли ще научите от дерматолог, но бързо ще почувствате резултатите, уверява изданието.

Намалете

кофеина

Сутрешното кафе е наслада, но дехидратира кожата. Като алкохола, кофеинът се преработва в черния дроб, отделяйки слаби токсини. Той действа и диуретично, затова може да ви обезводни, а това пряко се отразява на кожата. Намалете дозата до едно кафе на ден и пийте повече вода с лимон и билков чай.

Мийте лицето

си преди лягане

Това е естествено, ще кажат някои, но много други не се почистват, преди да се мушнат в леглото. А всичко мръсно, с което сте били в контакт през деня, е по лицето ви - от грим и пот до прах и други нечистотии от околната среда. Това не допринася за здравето на тургора.

Не е препоръчително обаче и да “премивате” кожата си до скърцане със силни препарати. Така я лишавате от естествената ѝ мазнина. Ако тя е суха или чувствителна, изберете лек овлажняващ гел вместо сапун.

Тоникът за

лице стяга

и освежава кожата. Той е важна стъпка преди полагането на хидратиращи препарати и крем. Изберете го според типа на кожата – мазна, суха или смесена. Хидратирането пък е най-голямата тайна за хубаво лице – ползвайте овлажнители и пийте много вода.

Проблемната кожа често се дължи на запушени пори. Напоследък нашумя корейският метод – двойно почистване на лицето първо с олио за махане на грим или мицеларна вода, а после – с обикновен сапун за окончателно измиване. Ако първо използвате сапуна, това ще създаде фалшиво чувство за чистота, а мръсотията ще остане в порите.

Ограничете

ексфолианта

Той е полезен за отстраняване на мъртвите клетки, но прекаляването с него дава обратен ефект и наранява лицето. Затова не се търкайте с абразивни частици повече от 2 пъти седмично. Вместо тях се измийте с емулсия от лимонов сок, която не уврежда, а заздравява кожата.

Използвайте антиоксидантен серум – той неутрализира свободните радикали, които рушат колагена и водят до грозна пигментация. Използвайте препарати, богати на витамини Е и С, ресвератрол и зелен чай. Вземайте цинк като хранителна добавка.

Избягвайте

горещите

душове

Те са освежаващи, но жежката вода поврежда лицето и косата. Пълното лишаване на кожата от природната ѝ мазнина е особено вредно за хора с екзема. Когато се подсушавате, не търкайте до червено с кърпата, а попивайте нежно водата.

Храната

разхубавява

Това, което ядете, пряко се отразява на кожата ви. Консумирайте повече основни мастни киселини – те се борят с възпалителните процеси в тялото, които причиняват фини и дълбоки бръчки и отпусната кожа. Най-добре действат бадемите, рибата тон и сьомгата.

Понижете

стреса и

солта

В борбата с бръчките и акнето стресът играе важна роля. При стресиране се получава хормонален дисбаланс, който може да доведе до запушване на мастните жлези и съответно до поява на петна по кожата. Стресът влошава и някои кожни проблеми като акне и псориазис. Можете да приложите разни техники, за да го намалите и да практикувате йога за изхвърляне на токсините, което ще се отрази добре на здравето ви въобще.

Намалете консумацията на сол - не ръсете порцията си допълнително и избягвайте преработените храни. Така няма да сте с подпухнало лице и торбички под очите.

Масажът

се отплаща

Лицевите масажи действат срещу застаряването, засилват кръвообращението и снабдяват кожата с кислород. А той стимулира производството на колаген – ключ към хубавата кожа и враг на фините бръчки.

Вкъщи използвайте остатъци от храната за освежителни маски на лицето. За суха кожа е подходяща овлажняваща смес от настъргана краставица.

Скраб можете да си приготвите от кафява захар и кокосово олио. Маската с мед от манука е известна с антибактериалното си действие – слагайте я два пъти седмично и кожата ви ще блесне.