Генерален рисков фактор за хипертонията е напредването на възрастта, но в последните две-три десетилетия се отчита повишаване на относителния дял на децата и юношите с високо кръвно налягане. Тенденцията е световна, България не прави изключение, съобщи кардиологът проф. Йото Йотов от варненската университетска болница “Света Марина”.

Причината за преждевременното настъпване на “болестта на възрастните” при подрастващите е значителното увеличаване на процента на децата с наднормено тегло и затлъстяване. “У нас пълни са между 20 и 30% от децата, а с тежко затлъстяване - около 10 на сто. Единият фактор за това е прекаленият енергиен прием, а вторият – липсата на физически усилия. Третата предпоставка за наднорменото тегло и свързаното с това повишено артериално налягане при децата е прекомерното използване на електронни устройства. При тези дейности напрягането на зрителния апарат и неговия “координационен център” в мозъка се стимулират, в резултат на което се активира центърът на артериалното налягане и то се повишава, обясни проф. Йотов.

Времето, което децата прекарват в гледане на телевизия, управляване на игрови конзоли, използване на мобилен телефон, лаптоп или таблет се е увеличило драматично. Според проучване в САЩ деца на възраст от 5 до 16 г. прекарват средно 6,5 часа на ден пред екрана срещу около 3 часа през 1995 г. Тийнейджърите са залепени за  различни устройства и апарати средно по осем часа.

На конференция по зависимостите миналата година д-р Роберт Лустиг, професор по педиатрия към университета на Южна Калифорния, предупреждава, че днешните деца определено са пристрастени. Сравнява въздействието с това на останалите популярни зависимости изтъква, че то променя поведението на децата.

Очертава се и нова тенденция – децата вече използват едновременно повече от едно устройство. Например, докато сърфират в интернет на таблет или смартфон, работи и телевизорът в стаята, и от време на време му хвърлят око.

Специфичното напрягане

на зрителния апарат

активира центъра

на кръвното налягане,

обясни кардиологът

проф. Йотов