Скъпите морски деликатеси пък ги “снабдяват” с олово и арсеник

Богатите хора имат голямо количество пестициди в кръвта, защото играят голф. Баровците се тровят и с живак повече от останалите, тъй като се тъпчат с морска храна. 

Тези сензационни разкрития направи в британския парламент известният токсиколог Майкъл Дипледж. Той говори пред депутатите в Лондон за отровните химикали в продуктите, които консумираме всеки ден, съобщи в. “Дейли мейл”.

Ученият обясни, че замърсяването на околната среда има различен ефект върху богаташите и бедняците – техните организми не съдържат еднакъв вид отровни химикали. Например

сиромасите

поглъщат голямо

количество от

замърсителите

на въздуха,

особено тези, които живеят близо до сметища.

Майкъл Дипледж е професор по проблемите на околната среда и човешкото здраве в медицинския факултет на Университета в Ексетър. Неговият екип е направил проучване за влиянието на различни химически смеси върху отделни социални групи, свързано с начина им на живот.

Ученият предупреди британските законодатели, че очаква “огромна съпротива от химическата индустрия” срещу научните заключения на екипа му.

През последните години голф игрищата във Великобритания бяха притиснати от закона да намалят

употребата на

отровни химикали

за борба

с вредителите

Един от пестицидите – хлорпириф, използван срещу ларви на големи комари, които унищожават корените на тревата, е забранен. Не се допуска и използване на пестицида карбендазим.  Тревата на голф  игрищата се обработва с вредни химикали, които проникват в организма на богаташите.  СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Тревата на голф игрищата се обработва с вредни химикали, които проникват в организма на богаташите. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Но голфът е важна част от стандарта на заможните и известните, които така поддържат форма и създават контакти. А за него трябват красиви и добре поддържани голф игрища с фина професионална тревна смес.

Голфърите предпочитат да се разхождат по нея, вместо да ползват електрически колички, известни като бъгита. Там те прекарват много време и вдишват отровни химикали повече от останалите, констатира изследователският екип.

Еколозите ги критикуват и за огромното количество вода, което се използва за поддръжката на полетата.

Паралиите си

правят густо

със стриди,

голтаците

пафкат цигари

Но и двете класи се тровят, макар и с различни вредни вещества. Богатите, които обожават скъпите морски деликатеси, поемат заедно с тях повече живак и арсеник. Замърсяват телата си и с бензофенон-3, защото обилно се мажат с кремове за предпазване от слънцето.

“Химическият състав” на бедните класи е доста по-различен. Там надделяват олово, кадмий, бисфенол А от различните видове пластмасови опаковки. Причината е в цигарения дим и

лошото

хранене

предимно с

консервирани

продукти

А също и в дългото обикаляне из замърсените градски центрове и подслоняването близо до градските сметища, обяснява екипът на проф. Дипледж.