Не само морковите са полезни за доброто зрение

Сигурно са ви казвали, че ако искате да имате добро зрение, трябва да ядете моркови. Има известна истина – този зеленчук съдържа бета-каротин, който се превръща във витамин А, който е полезен за здравето на очите.

Но има други, още по-необходими за това важно сетиво храни, пише сайтът “Фуд Привент”.

1. Спанак

Това зеленолистно растение, както и зелето, снабдява окото с два антиоксиданта в макулата – онази част от ретината, която пази зрението от вредния ефект на ултравиолетовите лъчи.

Тези биохимични вещества са лутеин и зеаксантин. Лутеинът е жълт пигмент, който се съдържа в листата на спанака. Той е богат и на каротеноида зеаксантин, който също е съставка от ретината.

2. Червени чушки

Някои от тях са люти, изгарят гърлото, носът потича, а очите сълзят, което всъщност е полезно за овлажняването им. Червената чушка съдържа мощния антиоксидант витамин C. Освен че пази от настинка, този витамин образува и поддържа съединителна тъкан, включително колаген, който е част от очната роговица. Витамин C поддържа здрави кръвоносните съдове, включително деликатните капиляри в ретината. 

3. Бадеми

Във всеки списък със здравословни храни ще откриете бадеми и други ядки, полезни за целия организъм. Причината: те са богати на мастни киселини омега-3, протеин, калий, въглехидрати, фибри, калций, желязо, магнезий, витамин B. Но да вземем само бадемите – те съдържат витамин Е – силен антиоксидант, който пази очите от свободните радикали, които разрушават здравата тъкан.

Доказано е също, че този витамин действа добре срещу свързаната с възрастта дегенерация, както и срещу катаракта, или очно перде. 

4. Риба

Много се говори за растения с витамини А, Е, D, K, необходими за добро зрение. Но не всички знаят, че те са безполезни без мазнини, които да ги пренасят, където са нужни. Тези витамини се разтварят в мазнина за разлика от C и B, които са разтворими във вода.

А рибата е източник на всички важни мазнини, особено прясната сьомга и рибата тон. Те са пълни с мастни киселини омега-3, укрепващи кръвоносните съдове.

Помагат на вътреочната течност да преминава през зеницата и играят съществена роля за предотвратяване на синдрома на сухото око и глаукомата. 

5. Яйца

Това също е суперхрана, доставяща на окото всичко необходимо. Едно твърдо сварено яйце е източник на калий, витамини А, D, B12, желязо, калций, магнезий – съществени за здраво зрение.

Също както спанака, в жълтъка има два важни антиоксиданта - лутеин и зеаксантин, които действат срещу дегенерация на макулата и пазят от ултравиолетовите лъчи на слънцето.