В последно време много се говори за ползата от алкалната храна и за вредата от киселинната. Вредно ли е да се ядат продукти, които образуват кисела среда в организма, отслабва ли се с алкална диета и какъв тип хранене е по-здравословно, обяснява специалистът по хранене Огнян Симеонов.

Защо е добре да ядем алкална храна, а не киселинна?

От здравословна гледна точка алкалните храни са по-добри. С тях се боледува по-рядко. Но е грешка, ако някой смята, че може да промени своето pH с алкални храни. Те може да го променят съвсем малко в стойност плюс-минус 0,5 до 1. Нормалните стойности на pH са между 7 и 7,4. Ако е под 7, средата е киселинна, ако е над 7,4, се води алкална. В тялото различните зони имат различно pH. Стомашното e 4-6 и не може да се промени. Стомашните сокове са с много киселинно pH и каквито и зеленчуци да ядем, не го променят. Чрез дишането тялото променя pH. Ако кръвта е по-киселинна, то се учестява, за да изхвърли повече въглероден диоксид. При дишането организмът използва хипохлорна киселина. Тя се справя с всички патогени в тялото. Има теория, че ако човек се храни с алкална храна и поддържа алкално pH, не се развиват патогени в тялото. Но има и алкалофилни микроби, които растат в алкална среда и може да нанесат вреди.

Ако се храним с алкална храна и имаме някаква болест, може да повлияем в посока подобряване и оздравяване. С въвеждането на пълно вегетарианство при онкологични заболявания и с изключването на всичко животинско рязко се подобрява състоянието на болния. Но трябва да се подобри и имунната му система.

Алкалната среда повишава ли имунитета?

Моето мнение е, че е така. Но всеки трябва да направи опит със себе си, защото всеки човек е индивидуален. Има хора, които не се чувстват добре, като се хранят с алкални храни, защото са месоядни и така се чувстват по-заредени.

Цялото интервю четете тук