Даже да съм си мислела, че няма да мога да помогна на някого, с Божията намеса е ставал обрат.

Цонка Даскалова е фармацевт по образование и билкар по призвание. Животът й е преминал през сериозни заболявания и трудности, но някаква висша сила винаги я е държала за ръката. Тя й подсказва коя билка за какво помага, дори да я вижда за първи път на полето. Отивам при известната билкарка сутринта, малко преди да отвори билковия магазин. А отвън вече има хора, дошли за надежда и за пакет с отвари.

Цонка, вярвате ли в чудеса?

Силно вярваща съм. Вярвам в Бог от дете и съм сигурна, че го има, защото са ми се случвали много моменти в практиката, от които съм се убедила, че всичко е в ръцете на Бога. Стават чудеса. Даже да съм си мислела, че няма да мога да помогна на някого, с Божията намеса е ставал обрат.

Когато са ви поставили диагноза хидронефроза на бъбрека ли се обърнахте към билките за първи път?

Да, случи се през 1968 г. Боледувала съм от детски паралич и следствие многото операции и дългото залежаване образувах камъни в бъбреците. В един момент камъкът в левия бъбрек изпада в уретера, запушва бъбрека, получава се хидронефроза и той не функционира.

Проф. Ламбрев, който по онова време беше шеф на урологията в Медицинска академия, каза, че трябва да се отвори бъбрекът и ако има шанс да заработи, ще го оставят, иначе трябва да го махнат. Но тогава нямаше хемодиализа. А и ако го махнеха, другият бъбрек, покосен от детския паралич, нямаше да може да поеме функцията. Оперираха ме, правиха опити бъбрекът да заработи, но неуспешно. Казаха ми, че ще ме оставят 6 месеца да пия петнитрокс и нелидикс и ако не заработи, трябва да се махне.

Тръгвайки за моя край Етрополе, в автобуса се сетих, че е добре да си направя билкова комбинация, нали съм изучавала билките в университета. На другия ден отидох в една билкова аптека, направих 3 различни рецепти и пих всяка от комбинациите по 2 месеца. При изследване след 6 месеца се оказа, че бъбрекът ми работи и има нормална форма и големина. Проф. Ламбрев събра целия си екип, обясних му как е станало и му дадох рецептите.

След като се убедих в действието на билките, напреднах в правенето на комбинации и по-късно се отдадох изцяло на този вид лечение.

Каква храна е добре да се яде при камъни в бъбреците?

Добре е да се правят салати с повече моркови, цвекло, земна ябълка или сок от тях. И още черна, бяла, розова ряпа, гулия, пак като салата и сок. Действат добре и на жлъчката.

Цялото интервю четете тук