Вдигането на артериално налягане през динамична пролет, като в момента, е най-изразено при хората над 60 г.

Кръвното налягане обикновено е по-високо през зимата и по-ниско през лятото. Това е така, защото ниските температури карат кръвоносните съдове да се стесняват. Минавайки през по-тясно пространство, кръвта среща по-голямата съпротива на стегнатите вени и артерии. За да премине, кръвният поток увеличава налягането си и съответно оказва по-осезаем натиск върху стените на съдовете.

Но кардиолозите са забелязали, че динамичното време с големи температурни амплитуди и драстични разлики в стойностите на другите фактори на времето оказват сходен ефект.

Кръвното налягане може да бъде повлияно и от внезапни смени в метеорологичните условия като рязка промяна на атмосферните фронтове или буря. То може да реагира на

резки промени

във влажността,

атмосферното налягане,

облачната покривка

или вятъра

по същия начин, по който се подчинява на студа. Това предупреждава опитният д-р Шелдън Шепс, почетен професор по медицина и дългогодишен ръководител на Отдела по нефрология и хипертония в катедрата по медицина в клиниката “Майо” в САЩ. Това нарежда пролетта с нейните бързи редувания на топло и студено, слънце и дъжд, подскачащо атмосферно налягане сред по-рисковите за кръвното.

Динамиката на кръвното, свързана с обратите на времето, е по-честа при хора на възраст над 60 години.

Причината е, че с

напредване на възрастта

кръвоносните съдове губят

от своята еластичност

Много често в допълнение към това се добавя ефект от стесняване на отвора на артериите поради отлагане на плаки и калцирането им.

Други сезонни причини за по-високо кръвно налягане в преходния сезон към лято са поувеличеното телесно тегло и намалената физическа активност, които са често срещани през зимата. Разбира се, влияят и много други субективни фактори. Но ако вече имате високо кръвно налягане, следите промяната на стойностите през сезоните, за да си направите извод за вашата индивидуална реакция, съветва кардиологът. И подчертава, че хипертониците не трябва да правят никакви промени в лекарствата си, без да го обсъдят със своя лекар.

Дори при спазване на терапията начинът на живот играе важна роля в лечението на високото кръвно. Стойностите може да се контролират в нормата и с помощта на безлекарствени средства.

Загубата на тегло е

една от най-ефективните

лайфстайл промени

за контролиране на артериалното налягане. Загубата дори на 2-3 кг, ако човек е с наднормено тегло или затлъстяване, може да помогне да намали кръвното. Условно правило е, че наягането спада с около 1 милиметър живачен стълб с всеки стопен килограм.

За по-пълните хипертоници е полезно, освен да правят справка с кантара, да се “консултират” и с колана си. Обиколка на талията, която съперничи на ширината на ханша, е предупреждение за натрупани мазнини около вътрешните органи. Абсолютни стойности не се определят в медицината -

стандартът за норма

зависи от антропологичните

особености на народа

Освен това стандратите са относителни за хората с голямо отклонение от средното за ръста.

У нас най-често цитираната препоръка за хората със средностатистически мерки е талията при жените да е до около 84-86 см, а при мъжете да не надхвърля 94-96 см. Смята се, че нормалното тегло и обиколката на талия са не само фактор за здравето на сърцето и кръвното в норма, но и превенция на диабета.

За достигане до подобна цел, кардиолозите препоръчват

диета, богата на

пълнозърнести храни,

плодове, зеленчуци и

стремеж към полезните

омега-3 мазнини,

който се съдържат в мазните риби и част от растителните студенопресовани масла, и ограничаване на животинските мазнини, захарта, солта. Този хранителен план е известен като диетичен подход срещу хипертонията. Съвпада почти изцяло с популярната Средиземноморска диета, която е много близка до традиционната българска кухня.

И един гарантирано работещ, но неизпълним за повечето хора съвет: намалете стреса.