Средства при увеит:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. сироп от алое арборесценс (трионче). Вземат се 15-20 зелени листа (около 200 г), махат им се бодлите, смилат се на каша, прибавят се 50 г корени и листа от ранилист и по 300 г мед и червено вино. Ври на водна баня 1 час и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Акация

Босилек

Лавандула

Липов цвят

Маточина

Жълта комунига

Риган

Хмел - шишарки

От горната билкова смес се вземат 2 с.л., добавят се 3 зелени листа от здравец, 3 зелени листа от лимон и 3 зърна карамфил. Запарват се с 500 мл вода, захлупено ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда. Пие се с мед и лимон на вкус.

III. Допълнения:

1. Вместо вода да се пие отвара от шипка - плод (20 шипки, счукани на каша, се изсипват в 500 мл кипяща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване и се пие с мед и лимон на вкус.

2. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: парен компрес на очите с торбички, напълнени с приятно гореща попарена лайка, киснала 10 минути във вряща вода, след което се изстисква. Отгоре се слага малко памук и се държи, докато изстине.

След това върху очите се поставя торбичка от марля, напълнена една вечер с по 1 суп. лъжица пресен селски хлебен квас, забъркан 4 часа по-рано, за да се тегли по- добре и засилен с 1-2 сини сливи, смачкани без костилките; втора вечер с по 1 с.л. лапа от 50 г ориз с 2 сини сливи, 1/2 с.л. ленено брашно и 200-300 г прясно мляко. Ври, докато стане лапа, гъста като тесто. Отгоре се поставят памук и бинт.

На главата - "шапка" от тънко хасе, ушита така, че да я покрива изцяло от веждите до раменете, включително и слепите очи, напълнена с пресен селски хлебен квас, забъркан 4 часа по-рано, засилен с 10 с.л. сурови диви кестени, настъргани с кората. Отгоре се слага вълнена шапка. Държи се цяла нощ.

3. При наличие на синузит да се налага целия нос с питка, приготвена от сместа за оризовата лапа. Питката да се сложи в торбичка от марля, голяма толкова че да стигне до края на очите. Отгоре се слага малко памук и се бинтова.

4. Сутрин да се прави редуваща баня на очите (42С - 9 сек, 20С - 3 сек; прави се 5 пъти). Техника на изпълнение: налива се вода с казаната температура в два съда достатъчно дълбоки и широки, за да може да се потопи лицето. Първо лицето се потопява (до ушите) в горещата вода, след това в хладката и т.н. След последното потапяне лицето трябва да се изтрие до сухо.

Преди обед е добре същите бани да се повторят, като при наличие на високо кръвно налягане или главоболие е добре след банята на очите и на главата да се постави "шапка" с хладка лапа от сурови необелени картофи, настъргани и полети със 100 мл прясно мляко или оцет. Киснат 20 мин, изстискват се добре и се поръсват с 1-2 суп. лъжици царевично брашно. Отгоре - вълнена шапка, държи се 2-4 часа.

5. Болният никога не трябва да чете легнал и щом почувства умора на очите да прави следното:

а) да почива 5 минути като през това време си наплиска очите със студена вода;

б) за отмора на очите е много полезно да се прави упражнение в седнало положение: затворете си очите, сложете си дланите върху тях и по възможност да се отпуснат нервите на очите и лицето. Колкото по-черен е цветът, който очите усещат под дланите, толкова по-отпочинали ще са те. Това упражнение да се прави поне 2-3 пъти дневно в продължение на 10 минути.

6. Много полезно е при голямо пренатоварване на очите и силна зрителна преумора да се мига 1-2 пъти на всеки 2 секунди без усилие в продължение на 5 минути. Това е много прост начин за отстраняване на напрежението и по този начин може да се чете по-дълго без умора на очите.

7. Ако гледането на телевизия силно уморява очите, да се гледа с тъмни очила, след което да се наплискват очите с хладка (20С) вода по следния начин: с дясната ръка от разстояние 12 см се наплисква дясното око 12 пъти поред, след това с лявата ръка се наплисква лявото око (затворено) 12 пъти, след това дясното 13 пъти поред и лявото 13 пъти и т.н., докато се стигне до 25 пъти поред за всяко око.

След това очите се изтриват с мека кърпа и в продължение на 25-30 секунди се масажират леко с кърпата в посока от ушите към носа.Наплискването на очите може да се прави винаги, когато са уморени, най-малко 3 пъти на ден. Много важно е водата да е хладка.