I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема цялата смес от: 1 ч. лъжичка глицерин с 1/2 ч. лъжичка лимонов сок.

II. Десет минути след горното (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от:

Агримония 50 г

Борови връхчета 50 г

Исландски лишей 50 г

Живовлек - широколистен 50 г

Зайча стъпка 50 г

Орехови листа 50 г

Спирея 50 г

Леонорус 100 г

От горната билкова смес, добре разбъркана, се вземат 2 с.л., 5 листа от кимион и по 1 ч.л. корени от дилянка и зърна от карамфил. Запарват се с 500 мл вряща вода, ври захлупено 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Допълнения:

1. Сутрин на закуска да се пие по 1 чаша (100 мл) сок от моркови; или смес от сока на 3 току-що изцедени картофа, след като са били настъргани, прибавят се 1 с.л. течна гликоза и сокът на 1/2 лимон. Един час след това да се пие по 1 чаша овесено мляко (1 с.л. овесени ядки от вечер се запарват с 200 мл вряща вода, кисне захлупено цяла нощ, на сутринта се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване) с препечен хляб.

След закуска, обед и вечеря се пие по 50 мл сок от моркови, разреден наполовина със сок от сурови плодове или зеленчуци според сезона, съдържащи витамин А или В1.

2. Да се избягват течните храни след 16 часа.

3. Вместо вода да се пие отвара от бъзов цвят и очанка (по 1 с.л. от двете се запарват с 500 мл кипяща вода, ври на тих огън захлупено 5 минути и като изстине, се прецежда).

4. Вечер преди лягане да се правят следните процедури:

Наплискване на затворените очи със студена вода (20С) по следния начин: с дясната ръка дясното око се наплисква 12 пъти от разстояние 10 см, след това лявото око с лявата ръка се наплисква също 12 пъти, след което пак дясното око 13 пъти и лявото 13 пъти.

На главата на пациента да се постави "шапка", ушита от тензух, така че да покрива главата изцяло от веждите до раменете, да покрива и слепите очи, напълнена с пресен селски хлебен квас, забъркан 4 часа по-рано, с 10 с.л. сурови диви кестени, настъргани с кората. Във всяко око да се капне по 1 капка разтвор от 1 ч. лъжичка лимонов сок и 3-5 ч. лъжички дестилирана или преварена вода.

След това върху очите да се сложат торбички от марля, напълнени с по 1 ч. лъжичка прясна несолена извара, засилена с 1/2 ч. лъжичка попарен цвят от лайка. Покриват се с малко памук и се превързват с бинт. Държат се цяла нощ.

5. Сутрин да се прави наплискване на очите както е дадено за вечерта; или солена баня на очите (20С 1 минута) с разтвор от дестилирана или преварена вода 250 мл и 1 ч. лъжичка морска сол. Преди обед да се направи редуваща баня на отворени очи с разтвор от 250 мл дестилирана вода и 1 ч. лъжичка чист пчелен мед, с продължителност 1 минута; или солена баня, както е казано по-горе.

Неделя да се пият билките, да се спазва диетата.