Средства при дегенерация на макулата:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат 20 зелени листа (около 200 г), махат им се бодлите и се смила на каша. Прибавят се по 4 с.л. очанка и метличина - цвят, и по 300 г мед и домашно червено вино. На водна баня ври 1 час и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено, за да не вкисне.

Забележка: Алоето да не е по-възрастно от 5 години и да не е поливано 3-5 дни преди да се откъснат листата.

II. Десет минути след сиропа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Агримония

Борови връхчета

Жълт смил

Зайча стъпка

Дяволска уста

Невен

Метличина - цвят

Очанка

Гроска ягода - лист

От горната билкова смес, добре разбъркана, се вземат 2 с.л., запарват се с 500 мл кипяща вода, ври захлупено 10 мин и като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимонов сок на вкус.

III. Вечер преди лягане до се правят следните процедури: очите да се наплискват с хладка вода 1-2 минути, след което да се прави парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 мин, или парни компреси на очите с търпимо гореща лайка, попарена с вряща вода, сложена в две торбички от марля, добре изстискани и прикрепени на очите с превръзка. Държи се, докато лайката изстине.

Във всяко око се капват по 1-2 капки "меден разтвор" (20 г мед се разтваря в 500 мл топла вода или още по-добре дестилирана); или да се прави хладка "медна баня" (20С 1 минута) на очите с помоща на 2 ванички за очи (от аптеките) с разтвор от 1 пълна суп. лъжица чист пчелен мед разтворен в 150 мл преварена или дестилирана вода.

След това на очите се слагат млечни компреси във вид на торбички от марля, напълнени с по 1 ч. лъжичка прясна несолена извара. Отгоре се слага бинт и се държи до сутринта.

IV. Сутрин да се прави солена баня на очите (20 С-1 мин) с разтвор от 1 с.л. морска сол на 500 мл преварена вода.

След това да се прави гимнастика на очите:

1. Стискане на очите със сила, но не с помощта на ръцете, 5 пъти последователно, последвано от мигане на очите едно след друго 10 пъти при неподвижна глава.

2. Стискане и мигане на очите (упр. 1), последвано от гледане с всяко око поотделно 10 пъти, а за двете очи общо 20 пъти.

3. Стискане и мигане на очите (упр. 1), последвано след всяко стискане от гледане едновременно в кръгове от ляво на дясно 10 пъти.

4. Стискане и мигане на очите (упр. 1), последвано след всяко стискане от движение на двете очи в кръгове от ляво на дясно 10 пъти.

5. Стискане и мигане на очите (упр. 1), последвано след всяко стискане от движение в кръгове от дясно на ляво 10 пъти.

6. Стискане и мигане на очите (упр 1), последвано от гледане с двете очи едновременно от дясно на ляво 10 пъти.

Упражненията започват от 3 и всекидневно трябва да се увеличават с по едно.

Допълнения:

1. Лятно време е желателно да се прави ултравиолетова (Питагорова) слънчева баня на гърба. Прави се при изгрева на слънцето (показан в календарите), облечен според сезона, с гръб съм слънцето с продължителност 30 мин, последвана от 10 дълбоки вдишвания през носа с толкова бавни издишвания през устата.

2. Преди обед и вечеря да се яде салата от настъргани сурови моркови и покълнало жито, което се сади в саксия и като стане 2-3 см високо, се реже и се яде на салата. Може да се добави и малко прясно зеле, чист винен оцет и зехтин.

3. След обед и вечеря да се взема следната смес: по 1 ч. лъжичка бъзов мармалад и чист пчелен мед, добре разбъркани с 1/4 ч.л. прах от яйчени черупки, и след това да се пие по 1 кафена чашка сок от моркови и домати по равни части с 1/4 ч.л. лимонов сок; или да се пие по 50 мл сок от моркови, разреден със сок от червено цвекло, черни боровинки, ябълки, малини, череши, сливи, касис или портокали, подсладен с конфитюр от боровинки.

4. Вместо вода да се пие запарка от шипка - плод (25 шипки, счукани на каша, се изсипват в 500 мл кипяща вода, като клокне 3 пъти, се снема от огъня и като изстине, се прецежда).

5. Много полезни са зеленият грах, зелен фасул, суха леща, прясно краве и биволско масло, които са много богати на витамин А.