Средства за профилактика при пациенти, предразположени към катаракта:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1-2 с.л. сок от сурови моркови (от вечерта се настъргват в чаша 2-3 средно големи моркова, поръсват се с 5-6 ч.л. пудра захар и захлупено кисне цяла нощ, на сутринта се изстисква и се пие с по 1 драже витамин А).

II. Десет минути след горното (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества агримония, метличина и очанка. От тази билкова смес се вземат 2 с.л., запарват се с 500 мл кипяща вода, ври на тих огън 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: във всяко око се капва по 1 капка разтвор от лимонов сок (1 ч.л. сок и 2 ч.л. преварена вода). Върху клепачите се поставят торбички от тензух, напълнени с прясна хладка несолена извара; или налагане затворените очи с подходящи топчета памук увити в мчарличка, отговарящи на големината на окото, натопени в суров белтък от прясно яйце, леко изстискани. Така се стои 10-20 мин.

IV. Сутрин преди измиване на лицето и вечер преди заспиване очите се наплискват с хладка вода (20С) по следния начин: с дясната ръка от разстояние 12 см се наплисква дясното затворено око 12 пъти поред, след това с лявата ръка се наплисква лявото око (затворено) 12 пъти поред, след това дясното 13 пъти поред и лявото 13 пъти поред, докато се стигне до 15 пъти поред за всяко око, последвано от "медена баня" на очите с меден разтвор, направена с помощта на очни ванички с продължителност 1 минута.

Медният разтвор се приготвя по следния начин: 1 ч.л. мед се разтваря в 200 мл преварена вода. Съхранява се в затворено шише на студено.