Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват. Това се отнася предимно за медицинския чигонг - една от формите, в които това древно изкуство е стигнало до нас. Другата форма на чигонг са бойните изкуства, които се основават на същия принцип "работа с чи" (това е значението на чигонг в превод), но имат друга цел.

Смята се, че първите бойци, усвоили умението да контролират и направляват чи, са били първите лечители в Китай. Учението за чи е основата, върху която по-късно се появява традиционната китайска медицина. Главният й постулат е балансът и хармонията на ин и ян чи, което е основа на здравето. Според нея всяка болест има невидим начален тласък - нарушен баланс на ин и ян чи в тялото. Причината може да е различна - вирус, студ, вятър, неподходяща храна, твърде много негативни емоции, травма. Но в резултат на разбитото вътрешното равновесие на ин и ян чи, функциите на органите се нарушават и нещата тръгват накриво. Тогава започват да се появяват симптомите, които ни пращат да си чакаме реда пред кабинета на лекаря.

Традиционната китайска медицина знае, че моментът на поява на симптомите не е началният за болестта. Преди да се появи видимият симптом, тя преминава латентен период. Това е времето, когато балансът между ин и ян чи се нарушава. За да е успешно лечението, не е достатъчно да се преборим със симптомите. Трябва да се възстанови здравословният баланс на ин и ян. В миналото са използвали както билкови тинктури, специални диети и масажи, така и системи от упражнения, за които се знае, че помагат да се възстанови това вътрешно чи равновесие. Така се появили достигналите до нас чигонг методи и системи.

Как точно лекуват чигонг упражненията?

Китайската медицина говори за чи канали, които пронизват всички органи и системи в тялото. Те остават невидими за съвременните медицински технологии на изследване, но древните китайски медицински книги за пълни с телесни карти на тези канали. Ако чи се движи безпрепятствено и свободно по тия канали, органите и системите на тялото функционират нормално, защото получават достатъчно енергия и строителен материал за поправка на текущи повреди. В този случай болестите са безсилни.

Но ако тези канали са запушени, чи, подобно на преградена вода, намира други пътища. Такива изменения водят до изменения във функциите на органите и системите на тялото и му пречат да натрупа своя необходим запас от здраво чи за текущи поправки.

Чигонг упражненията са специално създадени да коригират тия дълбочинни изменения. Всяко движение има конкретна цел и смисъл; то помага да се разблокират запушени чи канали и отваря определени зони по тялото, където трафикът на чи е доста интензивен. Освен това дизайнът на чигонг методите позволява тялото да освободи насъбралото се нездраво чи и да го замести с чисто и здраво чи. С други думи, чигонг е нещо като метод за вътрешно пречистване: хем изхвърляме насъбрали се чи отпадъци, хем проветряваме застоялите места, хем подновяваме запасите си от чиста енергия и строителен материал.

Това обяснява баснословния оздравителен потенциал на чигонг, както и способността на упражненията да лекуват най-различни състояния. Те действат там, където симптомът е още непроявен като разчистват "терена" и така спират болестния процес, т.е. предотвратяват появата на болести. А ако заболяването е вече факт, доставят на тялото нов, чист, здрав градивен материал, който се използва, за да се излекуваме.

Една малка подробност в чигонг практиката е от изключително значение: за разлика от всяко друго упражняване чигонг упражненията се правят със затворени очи и пълно съсредоточаване навътре в тялото. Това създава условията, необходими за успешна чи терапия: вътрешен фокус, мир и спокойствие. Освободено от бремето на неспирния поток мисли, съзнанието прави по време на чигонг практиката това, което рядко му позволяваме: направлява чи и лекува тялото.

За някои чигонг е мистерия, за други - чудо, а за трети - шарлатанство. Но мистерии и чудеса има само дотогава, докато не разберем природните закони, действащи зад тях. Тогава те стават технологии.