Възпалението на простатната жлеза (простатит) е често явление при мъжете във всяка възраст.

Причини. Възпалителният процес може да бъде остър или хроничен. Острият простатит се среща повече у млади мъже след трипер, но може да се появи и след онанизъм, след прекалени полови контакти, след заушка, при камъни в пикочния мехур, силна простуда и др.

Хроничният простатит обикновено се среща при усложнение на острия.

Признаци. При острия простатит болният се оплаква от болки в областта на правото черво, в основата на члена и седалищната област. Същевременно има чести позиви за уриниране понякога с пресичане на струята, явява се слабо белезникаво лигаво течение от канала. При нагнояване температурата на болния се повишава, болките се увеличават.

Хроничният простатит често протича скрито. В други случаи причинява полова слабост или обща неврастения с болки в половата област, в кръста, в ануса, разстройство на уринирането.

Усложнения. При острия простатит може да се образува гноен абсцес, който да пробие в пикочния канал или пък в задното черво. Освен това може да се яви полова слабост или пък болният да остане бездетен.

Предсказание. За острия простатит то е благоприятно. При навременно и старателно лечение възпалението изчезва за 2-4 седмици. Хроничният простатит изисква продължително лечение.

Предпазване. Състои се във водене на природосъобразен живот.

Лечение. Лечението на острия простатит е насочено към причината, която го е предизвикала. Ако не е известна, лечението е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната смес (от аптеката):

обикновена валерианова тинктура 20 г ,

тинктура от глогов цвят 20 г,

вода от горчиви бадеми 15 г,

камфор на прах 1 г,

ментови капки 10 капки.

II. Десет минути след капките да изпива 1 чашка от 100-150 мл отварка от мечо грозде 100 г, алтея (корени), бреза (листа), бяла черница (листа), гръмотрън (корени,) жълт кантарион, червен кантарион, златник (листа и върхари), леска (листа и кори от младите клонки), полски хвощ (листа и цвят) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 4 пълни с.л. с прибавка на 1 с.л. корени от магданоз и по 1 изравнена ч.л. ленено и конопено семе, счукани на ситно, се запарват с 1 л вряща вода; вари се на тих огън 10 минути и се прецежда.

Диета. Същата, както при полово безсилие.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от ечемик (зърна) - 100 г зърна в 1 л вода се варят 20 минути; веднага се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка от мечо грозде и пр. (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 мл топла вода или с чай от лайка, последвана от налагане на окосмената част на половия орган с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от печен лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 10-15 сини сливи, смачкани без костилките, поръсена с малко леко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), прикрепена с подходяща фланелена превръзка.

Едновременно се поставя и "шапка" на главата от зелени листа от диви кестени, леко напръскани с оцет от лицевата страна, с която се слагат към главата, или от лист прясно зеле, напръскан от вътрешната страна, с която и той се слага към главата. При главоболие болният да спи с "шапка" от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен със 7 с.л. сурови диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова с.л. млади и пресни корени от полски бъз, счукани на каша), отгоре се поставя шапка според сезона (памучна или вълнена). Държат се до сутринта.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, а след обличането от 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата.

Неделя. Почивка от всичко, а при нужда лечението продължава по плана.

Важни добавки.

1. Лапите от печен лук може да се използват две вечери поред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят.

2. Много е полезно през лятото болният, вместо да пие вода, да яде дини (любеници), които подпомагат уринирането.

3. За уталожване на болките да пие настойка от хмел.

4. За намаляване на болките и за разпускане на канала, когато е свит, помагат горещите коремни бани (42С за 15-20 минути) с отварка от овесена слама и трина или пък само с вода.

5. Особено важно е при лечението да се спазва хигиена: умерени полови общувания, редовни излети, да не се седи продължително на стол, да не се допуска запек и др.