Плачът при децата под 2 години най-често е при подмокряне, замърсяване и ненавременно избърсване и подсушаване, при неизмиване, спарване и подсичане, при стягане - от лошо повиване и обличане, при запек, студ (студени крака), горещина, при даване на несвойствена храна, при хрема, от която те лесно заболяват, при инфектиране, при рязка светлина, глад и пр.

Усмиряване на детето. Майката трябва да прегледа внимателно пелените, ризката, чорапките и завивките, за да не би в тях да има някоя игла (безопасна или друга), перце, дебела гънка, копче или друг твърд предмет, който с налягането си да причинява болки на малкото. Вън от това често пъти комар, паяк или друго насекомо може да причини същите безпокойства или страдания. Премахването им веднага успокоява малкото. Ако след такъв преглед не се намери нищо, ако пеленките не са стегнати твърде много, нито са мокри, ако детето не е натрупано с много дрехи, а продължава да плаче, може да е прехранено или пък недостатъчно нахранено.

Много често у децата се наблюдават оригвания и повръщане след нахранването или по-късно. След кърмене детето трябва да се повдигне изправено, за да оригне погълнатия при бозаенето въздух. Ако това не помогне, най-вероятно детето е прехранено. Децата трябва да се хранят разумно, като винаги се мисли за количеството на употребената храна.

Независимо от всичко много деца плачат по навик и с плача си изразяват някое свое искане. В такъв случай плачът е силен, продължителен и придружен с махане на ръцете във въздуха, ритане с краката и удряне наоколо. Малкото плаче, за да го люлеят или за да го носят на ръце, или за да му дадат нещо да смуче - накъсо, за да удовлетворят някоя негова прищявка. Ако в такъв случай то спре да плаче, щом получи исканото, и се развесели или пък ако нощният му плач спре със запалването на една синя електрическа крушка и се обърне с усмивка, тогава плачът не трябва да вдъхва никакви опасения.

Ако и нахранването не успокоява детето, а го кара да плаче все по-силно, ако плачът е остър и придружен с извиване на тялото, с ритане и с гърчене, ако коремчето му се издува, ако се появяват много газове, малкото страда от разстроено храносмилане или запек и има болки в стомаха и червата.

Те могат да бъдат облекчени по следните три начина: 1. Детето да се положи с коремчето върху коляното на този, който го държи, и лекичко да се потупва по гърба. Това може да предизвика излизането на образувалите се в червата газове и детето да се успокои веднага. 2. Ако детето е запечено, да се направи лека топла клизма или да се постави глицеринова свещичка. 3. Ако това не помага и ако лицето на детето има синкав цвят, очите и устата конвулсивно се свиват, плачът е болезнен, тогава трябва на коремчето му да се слагат торбички с топли трици.

Ако плачът е рязък, малкото си мята главата от една страна на друга и постоянно си движи ръцете към главата, то вероятно има болки в ухото, които може да се дължат на някоя от следните причини: чуждо тяло в ухото, ушна кал, насекомо в ухото, възпаление на тъпанчето или на средното ухо. Каналът на ухото трябва да бъде прегледан от лекар. За облекчаване на болките върху ушната област да се сложат топли лапи от праз лук.