28°C   София
 

Повечето от нас имат моменти, в които стават твърде чувствителни и раздразнителни. Ядосваме се на ситуации, реплики и действия, с които преди сме били свикнали. По-просто казано, "изпускаме си нервите". Дали започваме да се дразним на хора, които дотогава са ни били симпатични; или даваме израз на сдържаните негативни емоции, които винаги сме изживявали спрямо тях, няма особено значение. Когато всички ни дразнят, губещи сме най-вече ние, тъй като настройваме другите срещу себе си. Причините за това произтичат от нас самите - характер, способности за справяне с предизвикателства, натоварване. Но могат да дойдат и от вън, т.е. да бъдем предизвикани. Най-важното в такива моменти е да успеем да преценим дали всички ни дразнят нарочно, или само така ни се струва, т.е. е плод на наши интерпретации.

Липса на уважение

Когато решим, че не ни уважават, няма как да се чувстваме добре. Дори напротив - дразним се на онези, които не се вслушват в думите ни, волята ни, съветите ни. За да можем да преценим дали околните наистина вървят срещу нашия интерес, е добре да им дадем малко време. Мнозина първо говорят, а после действат. Повечето от тях пък изобщо обмислят ефекта на събитията доста след като те са се случили. В огромен брой ситуации другите могат да направят точно каквото желаем от тях или сме ги посъветвали, едва след като са имали възможност да помислят върху него. Тук основното е да проявим търпение, преди да се обидим. В крайна сметка не всички хора по света са готови да ни дразнят за удоволствие. Значи трябва да се отървем от обидчивостта си.

Разминаване между възможности и амбиции

Понякога сме твърде взискателни към себе си и околните. В първия случай рискуваме постоянно да оставаме неудовлетворени от постигнатото и да задълбочаваме комплекса си за малоценност. Във втория е налице опасност от конфронтация с колеги, близки, роднини и изобщо със заобикалящия ни свят. Отново нещата опират до правилната преценка на собствените и чуждите възможности. Никой не е длъжен да се е родил гений. Разминаването между способностите, амбициите и очакванията ни може да предизвика трайно разочарование от хората. Тогава наистина ще се дразним от всичко, което те правят.

Вглеждане в негативните качества

В много случаи възприемаме хората твърде повърхностно. Набиват ни се в очите само отрицателните им страни или дори едно неприятно качество, което особено ни е навредило в миналото. Всъщност всички са различни. Това, че някой се е държал към нас нечестно, недостойно, грубиянски, просташки, не означава обезателно, че всички други имат същите черти в характера си; или че ще ги проявят спрямо нас. Изброените страни в личностния профил не са толкова рядко срещани, но пък и не преобладават в общия фон. Добре е да не бързаме с поставянето на етикети и в преценките си.

Умора и лошо моментно състояние

Когато самите ние не сме във форма поради недоспиване, болки в тялото, душевни терзания или други причини, можем да станем по-сприхави. В такива моменти не само хората, но и целият свят ни става черен и дразнещ. Сред биологичните причини могат да се изброят: напреднал стадий на диабет; пременструално, дисфорично разстройство; депресия; синдром на хронична болка и други. Повечето от тези състояния подлежат на контрол и подобряване. А с него идва и "помиряването" с околните.

Смесени състояния

С този термин се обозначават най-често депресивни реакции и разстройства, при които вместо типичната отпуснатост, нежелание да се върши нищо, апатия и потиснато настроение, е налице агресивност, раздразнителност. Това нетипично протичане може да се предизвика от реакция на организма спрямо болестта. Всъщност ние често ставаме избухливи, когато нещо ни боли, когато не можем да свършим задачите си навреме, когато плановете ни не се реализират така, както сме очаквали. Ако се приеме, че депресията е заболяване, при което се намалява способността ни да реализираме заплануваните си неща поради обективно, биологично обусловено нарушение във функцията на мозъка, то за мнозина тази експанзивна реакция на недоволство и неудовлетворение може дори да се стори нормална. Все пак не всеки реагира по този начин. Значение има изначалната, характерова настройка. Лошото е, че невинаги сме склонни да поставяме диагноза "депресия" на агресивните хора. По-скоро ни се иска да ги избягваме или да се конфронтираме с тях. Това е предпоставка за задълбочаване на проблема и агресията.

Медикаментозна реакция

Някои лекарства могат да имат такъв страничен ефект - напрежение и раздразнителност. Хора, които за първи път започват да пият някои серотонинови антидепресанти, са най-сериозно застрашени от подобен тип реакции. Обикновено обаче това се преодолява в рамките на първата седмица. Необходимо е този феномен да се обсъди свободно с психиатъра, изписал медикамента, защото понякога силното раздразнение и невъзможност за нормално общуване е било и първият симптом на депресивното разстройство, който е довел пациента да търси квалифицирана помощ.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 200 гр. листа от спанак 50 мл. мляко 1/2 ч.л. захар 1 с.л. брашно 50 мл. адаптирано мляко 5 гр. масло Начин на приготвяне: Измийте листата на спанака и ги сварете за 10-15 мин. Когато омекнат, пасирайте, прибавете 50 мл. мляко и 1/2 ч.л. захар. Препечете 1 с.л. брашно, размийте го с 50 мл. адаптирано мляко, варете 2-3 мин.

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На всеки 5 секунди дете по света губи живота си, стана ясно по време на откриването на форума Европейските дни на развитието 2019 г "Всеки разбира английски, но никой не разбира Великобритания". С тези думи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер шеговито се извини, че ще се изкаже на френски по време на официалната церемония по

С пита и шампанско направиха копка за нова детска градина Обновената отсечка на бул. "Марица-юг" в Пловдив се затваря за автомобили в неделните дни и става променада. Така пловдивчани ще могат да се разхождат по крайбрежието от 10 сутринта до вечерта. "Получихме подписка от граждани, които настояват през август в определени дни булевардът да е

Двама американски парашутисти и канадец, които са участвали в нощни скокове в района на пловдивското село Чешнигирово, са пострадали при приземяване, научи "24 часа" от свои източници. Те са били закарани в университетската болница "Св. Георги". Единият е вече изписан, другите остават за лечение. По неофициална информация са с фрактури на