Не придаваме голяма важност на пръстите на краката си. А всъщност благодарение на тях успяваме да поддържаме походката си. Те имат голямо значение за изправения ни стоеж, баланса на цялото ни тяло и пружиниращия ефект, благодарение на който се движим леко и без сътресения за вътрешните органи. В едни случаи подуването е временно, в по-редки - постоянно. Ето някои от най-честите причини, които водят до подуване на пръстите:

Неудобни обувки

Не бива да се подценява удобството на ходилата ни и пръстите за сметка на добрия външен вид. Неудобните и тесни обувки могат да предизвикат травми, изменения в костната структура, запушване на малките кръвоносни съдове, които хранят пръстите, както и временни или трайни увреди на нервите на ходилата. Понякога болката може да отшуми, но това би могло да е подлъгващо състояние, получено в резултат на изтръпване на нерва, т.е. сигнал за по-сериозна увреда. Не правете компромиси за сметка на пръстите на краката си. Доброто самочувствие, съчетано със здравословно положение на пръстите на краката не е мисия невъзможна.

Травми на глезена и ходилото

Удари, изкълчвания и усуквания на глезена, подбиване на петите и други проблеми, съпътствани с болка в областта на ходилото, могат да причинят нарушения на кръвоснабдяването. Това би довело до оток и подуване на глезена и всички структури, включително и пръстите на краката. Обикновено подуването трае няколко дни. Отшумява след отзвучаване на болката и възпалението. За да се предотврати подуване на пръстите и задълбочаване на травмата, е необходимо прилагане на студени компреси в първите 24 часа, а в следващите денонощия - топли. Естествено, важно е да се направи преглед при ортопед, за да се изключи вероятността да са прекъснати сухожилия или счупено.

Бъбречни заболявания

Нарушената функция на бъбреците води до поява на отоци по цялото тяло. Това най- вече се отнася за лицето, под очите, корема, подбедриците. В по-тежки случаи е възможно възпалението да слезне и по-надолу около глезените, да достигне и до пръстите на краката. С възстановяване или лечение на гломерулонефрита, пиелонефрита, острия или хроничен нефрозен синдром или други заболявания на бъбреците пръстите на краката понижават отока си.

Подагра

Това заболяване е свързано с натрупване на уратни кристали, около които се образува възпаление. Кристалите се събират в ставите, като първо започват с по-малките - на пръстите на ръцете или по-често на краката. Болките в пръстите на краката са при ходене, а с напредване на болестта се появяват и спонтанно. Подаграта се лекува с ограничаване на белтъците от храната, преустановяване приема на дивечово и друго тежко месо, както и с лекарства против уратите. Консултацията се прави с ревматолог.

Ревматизъм

В някои случаи ревматизмът може да засегне и пръстите на краката. Причината за поява на възпаление при него е по-различна от тази при подаграта, но може да доведе до по-сериозни деформации. Възниква често след тежка бактериална инфекция, включително на гърлото. Задължителна е консултацията с личния лекар или ревматолог.

Гъбични инфекции

Те са подценявани както като честота, така и като сериозно увреждане на тъканите и организма. При запарване и лоша хигиена е възможно да обхванат ноктите, както и целите пръсти, дори да се разпространят по ходилото. Състоянието се съпровожда с унищожаване на тъканите, сърбеж, болка. Тя може да стане толкова силна, че да ни попречи да вървим.