Бронхопневмонията е огнищно възпалително заболяване на белия дроб, което се причинява от микроби. Огнищата могат да бъдат разпръснати в единия или в двата дроба.

Обикновено бронхопневмонията се явява у децата като усложнение на различни заразни заболявания - грип, брусница, дифтерит, лоша кашлица, бронхит, а у възрастни и изтощени хора при боледуване от грип, бронхит (остър и хроничен), белодробна туберкулоза и др. Тази болест се среща най-често през зимата и по-малко през есента и пролетта. Известна е и т. нар. аспирационна бронхопневмония, която се дължи на попадне на чужди тела в белите дробове (храна, кръв, слуз), при белодробно кръвотечение, безсъзнание, болест на главния и гръбначния мозък. Вдишването на някои отровни газове (амоняк, азот, хлор и др.) и на прах също може да причини бронхопневмония.

Заболяването започва постепенно с повишаване на температурата, с отпадналост, кашлица и бодежи главно в засегнатата белодробна страна. Липсва типичното начално втрисане, както при крупозна пневмония. Температурата е непостоянна през деня, а сутрин и вечер се покачва до 39,5-40,5 С.

Бронхопневмонията може да даде ред усложнения: сърдечна слабост, сух, воден или гноен плеврит, гнойник (абсцес) или гангрена в белите дробове, перикардит, гнойно възпаление на средното ухо, менингит и др.

Заболяването се лекува от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма. Специфичното лечение е както при пневмония.

Вместо вода добре е болният да пие отвара от подбел с варен мед. Самовнушение. С общата формула: "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става."

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите и изтриванията (фрикциите).