Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа"по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Запушването на артериите на крайниците (ръце и крака) е известно като периферна артериелна обтурационна болест и се дължи на различни причини, но най-честата е атеросклерозата на кръвоносните съдове. Те се стесняват и се създават условия за образуване на тромби, които ги запушват. Лечението на болестта е комплексно и се извършва от цял екип специалисти, включващ съдови хирурзи, интернисти, кардиолози и др. Наблюдението и контролът се извършва от семейния лекар. При по-леките случаи болките и умората в крайниците са при движение и усилие, а при по-тежките те се явяват и при покой. Според стадия на заболяването се използват различни методи на лечение. Най-важното е да се отстранят и контролират всички рискови фактори (тютюнопушене, висок холестерол, високо кръвно налягане), които водят до атеросклеротични промени по кръвоносните съдове.Захарният диабет и сърдечните заболявания, свързани с нарушения на сърдечния ритъм, са водещи причини за промяна на артериите и тяхното запушване с тромби, образувани в сърцето. Това налага тяхното стриктно лечение с медикаменти за разреждане на кръвта (антикоагуланти и антиагреганти) и за контрол на кръвната захар и обмяната. Не трябва да се носят тесни дрехи и обувки, да не се използват топли вани над 35 градуса и грейки. Ходене с почивки се препоръчва на пациенти в първия стадий на болестта, когато нямат болки в покой. Лечението включва съдоразширяващи, антикоагуланти, антиагреганти, но то е многообразно според причините и се определя от целия лекарски екип.

Съвременното лечение включва нови безкръвни методи за отпушване. Перкуталната транслуминална ангиопластика (популярна с името дилатация) е разширяване на артерията с балон и в повечето случаи се поставя специална мрежичка (стент), която не позволява да се стесни отворът. В случаите, когато състоянието на артериите не позволява извършването на дилатация, се прави операция. Тя може да бъде тромбартериектомия (по-лека) или байпас (по сложна и тежка). Независимо от дилатацията или операцията рискът от повторение на запушването не е малък и зависи от профилактиката и отстраняването на факторите, които влияят на този процес. Цената на личната безотговорност е много висока и завършва с гангрена и ампутация (отрязване) на част или на цял крайник.